Jdi na obsah Jdi na menu
 


Třinec

1. 1. 2007
Hrob Rudolf Josiek


ObrazekUmístění : Třinec, hřbitov u katolického kostela

Nápis :

RUDOLF JOSIEK
DOZORCE FINANČNÍ STRÁŽE
PADL NA PŘEDNÍ STRÁŽI
28.IX.1938

Poznámka:
Údajně zastřelen při přepadu SOS 28.9.1938 u Horních Loman u Aše.
Pomník je od roku 2008 nově zrekonstruován.

 


Foto: Eva Drašnarová, 23.12.2006

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

Foto nové : Sylvie Stupková 2008

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Rudolf Josiek

(Milan Stupka (sylvie.stupkova@seznam.cz, 3. 3. 2008 20:06)

Rudolf Josiek

Rudolf Josiek se narodil 2. prosince 1914 v Třinci Lyžbicích jako druhé dítě po dceři Amálii (později Bobkové) dva týdny poté, co zahynul jeho otec v 1. světové válce.
Matka Eva Josieková rozená Bujoková pocházela z Nebor a otec Rudolf Josiek ze Stonavy u Karviné, kde pracoval jako pekař v Dělnickém domě.
Rudolf Josiek vychodil obecnou a měšťanskou školu s velmi dobrým prospěchem, rád by se věnoval dalšímu studiu, ale na to nebyly peníze. V pozdějších letech si kupoval za ušetřené peníze knihy a takto se dál vzdělával. Vyučil se radiomechanikem. Po ukončení vojenské prezenční služby zůstal u armády jako délesloužící v hodnosti četaře. Asi po roce služby v armádě byl přijat k Finanční stráži do Hazlova u Aše. Tam sloužil necelý rok.
Když začaly v pohraničí řádit bandy Henleinovců, byl přidělen ke střežení železničního přejezdu u Františkových Lázní. kde padl při přestřelce s Henleinovci jako dozorčí finanční stráže dne 28.9.1938 v časných ranních hodinách. Rudolf Josiek byl zastřelen jako jeden z prvních obětí nacismu.
V místě, kde Rudolf Josiek padl, byl přičiněním jeho spolubojovníků a pod patronací Místní jednoty Svazu protifašistických bojovníků ve Františkových Lázních vybudován pamětní pomník.
(Vzhledem k tomu, že 1.10.1938 čsl. vláda přijala Mnichovský diktát a polská vláda doručila ultimátum o připojení Těšínska, a protože čsl. vláda vyslovila souhlas s odstoupením Těšínska proběhlo ihned zabírání Sudet a Těšínska vojsky Německa a Polska, čímž vznikl problém s převozem tělesných pozůstatků k pohřbu do Třince.)
Rudolf Josiek byl v tomto hrobě pohřben s vojenskými poctami za účasti čestné roty Finanční stráže z Frýdku Místku dne 2.10.1938.

Památný pomník byl zřízen dne 18.5.1947, kdy byl Rudolf Josiek „IN MEMORIAM“ vyznamenán Československým válečným křížem 1939. Pomník byl odhalen s vojenskými poctami za účasti čestné roty Finanční stráže, zástupců armády, úřadů a korporací pod záštitou tehdejšího ministra financí
Dr. Dolanského. Součástí pomníku byla bronzová deska s reliéfem umírajícího vojáka od akademického sochaře Vávry.
Tato bronzová deska byla na pomníku 60 let a v loňském roce byla brutálním způsobem odsekána a ukradena zřejmě „sběrači barevných kovů“ žijících poblíž hřbitova a zřejmě „prodána“ do některé ze sběren šrotu. O zmíněný hrob bylo pečováno jak matkou Evou Josiekovou-Kaletovou, otčímem Janem Kaletou a pak sestrami Amálií Bobkovou rozenou Josiekovou, Annou Šurmanovou a Helenou Stupkovou, obě rozené Kaletové. Nyní o tento hrob pečují dcery a synové sester Rudolfa Josieka. V hrobě byla později pohřbena i matka Eva Kaletová i otčím Jan Kaleta.





Re: Rudolf Josiek

(Eva Drašnarová, 14. 2. 2011 14:39)

Dobrý den, děkuji za vysvětlení. Když jdeme na hřbitov za našimi zemřelými, tak se skoro vždycky s mužem u hrobu R. Josieka zastavíme a vzpomeneme si. Snad tato nová úprava vydrží déle.

Rudolf Josiek

(Martin, 4. 3. 2008 9:39)

Dobrý den,
díky za obsáhlé doplnění, pro R. Josioka jsme díky tomu mohli udělat jeho vlastní osobní stránku s jeho medailonem ( https://vets.estranky.cz/clanky/galerie-hrdinu/rudolf-josiek ). Díky

Rudolf Josiek

(Karel Halla, 16. 1. 2008 10:41)

R. Josiek byl opravdu 28.9. 1938 zastřelen při přepadu SOS. Vše se stalo v Horních Lomanech (dnes součást Františkových Lázní). R. Josiek byl inspektorem finanční stráže v Hazlově.