Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rudolf Josiek

4. 3. 2008
Rudolf Josiek

Obrazek

Rudolf Josiek se narodil 2. prosince 1914 v Třinci Lyžbicích jako druhé dítě po dceři Amálii (později Bobkové) dva týdny poté, co zahynul jeho otec v 1. světové válce.
Matka Eva Josieková rozená Bujoková pocházela z Nebor a otec Rudolf Josiek ze Stonavy u Karviné, kde pracoval jako pekař v Dělnickém domě.
Rudolf Josiek vychodil obecnou a měšťanskou školu s velmi dobrým prospěchem, rád by se věnoval dalšímu studiu, ale na to nebyly peníze. V pozdějších letech si kupoval za ušetřené peníze knihy a takto se dál vzdělával. Vyučil se radiomechanikem. Po ukončení vojenské prezenční služby zůstal u armády jako délesloužící v hodnosti četaře. Asi po roce služby v armádě byl přijat k Finanční stráži do Hazlova u Aše. Tam sloužil necelý rok.
Když začaly v pohraničí řádit bandy Henleinovců, byl přidělen ke střežení železničního přejezdu u Františkových Lázní. kde padl při přestřelce u Horních Loman (dnes součást Františkových Lázní)s Henleinovci jako dozorčí finanční stráže dne 28.9.1938 v časných ranních hodinách. Rudolf Josiek byl zastřelen jako jeden z prvních obětí nacismu.
V místě, kde Rudolf Josiek padl, byl přičiněním jeho spolubojovníků a pod patronací Místní jednoty Svazu protifašistických bojovníků ve Františkových Lázních vybudován pomník.
(Vzhledem k tomu, že 1.10.1938 čsl. vláda přijala Mnichovský diktát a polská vláda doručila ultimátum o připojení Těšínska, a protože čsl. vláda vyslovila souhlas s odstoupením Těšínska proběhlo ihned zabírání Sudet a Těšínska vojsky Německa a Polska, čímž vznikl problém s převozem tělesných pozůstatků k pohřbu do Třince.)
Rudolf Josiek byl v tomto hrobě pohřben s vojenskými poctami za účasti čestné roty Finanční stráže z Frýdku Místku dne 2.10.1938.


V textu zmíněný pomník byl zřízen dne 18.5.1947, kdy byl Rudolf Josiek „IN MEMORIAM“ vyznamenán Československým válečným křížem 1939. Pomník byl odhalen s vojenskými poctami za účasti čestné roty Finanční stráže, zástupců armády, úřadů a korporací pod záštitou tehdejšího ministra financí
Dr. Dolanského. Součástí pomníku byla bronzová deska s reliéfem umírajícího vojáka od akademického sochaře Vávry.
Tato bronzová deska byla na pomníku 60 let a v loňském roce ( 2007 ) byla brutálním způsobem odsekána a ukradena zřejmě „sběrači barevných kovů“ žijících poblíž hřbitova a zřejmě „prodána“ do některé ze sběren šrotu. O zmíněný hrob bylo pečováno jak matkou Evou Josiekovou-Kaletovou, otčímem Janem Kaletou a pak sestrami Amálií Bobkovou rozenou Josiekovou, Annou Šurmanovou a Helenou Stupkovou, obě rozené Kaletové. Nyní o tento hrob pečují dcery a synové sester Rudolfa Josieka. V hrobě byla později pohřbena i matka Eva Kaletová i otčím Jan Kaleta.

Zdroje:
příspěvky: Milan Stupka, Karel Halla

Odkaz na :

Pomník ve Františkových Lázních - ZDE
hrob v Třinci, okres Frýdek Místek - ZDE

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář