Jdi na obsah Jdi na menu
 


Akce Dunkerque – Arras – Ypres 28. 5. - 2. 6. 2010, den třetí

3. 6. 2010

Akce Dunkerque – Arras – Ypres 28. 5. - 2. 6. 2010

Den třetí  - 31. května

Po vojenské snídani v belgických kasárnách vyjíždíme v 8.30 hod  směr:      
 Francie – Arras, La Targette – pietní místo posledního odpočinku příslušníků československých jednotek. Cestou jsme vyslechli historické výklady sestry Mileny Kolaříkové a pana Zdenko Maršálka o bojových operacích v okolí, kterých se účastnila i Rota Nazdar a pozdějších bojů o pásmo pahorků u Vimy. Rota Nazdar po svém vzniku, odjela na frontu v Champagni 23.října 1914 a byla zde v sestavě Marocké divize do jara 1915. Koncem dubna se Marocká divize přesunula k Arrasu, kde po týdenní dělostřelecké přípravě 9.května zaútočila na německé pozice. Prapor C 2.pochodového pluku Cizinecké legie s rotou Nazdar byl v čele sestavy a utrpěl nejtěžší ztráty. Padlo 42 příslušníků roty včetně předsedy pařížského Sokola Pultra a kolem sta jich bylo zraněno. Zbývající příslušníci roty byli začleněni do jiných jednotek a Rota Nazdar přestala existovat.

   V 10.30 hod. se na hřbitově nedaleko La Targette uskutečnil za přítomnosti starosty obce La Targette-Neuville St.Vaast  Jean-Pierra Puchoisa pietní akt, rozdány pamětní mince ze série „Legie 100“ a na závěr jsme zazpívali československou hymnu. Na hřbitově je pohřbena i jediná žena – Marceline Čapková, dcera náčelníka Sokola ve Francii. Odjela na frontu jako zdravotnice a podlehla ve věku 20 let v roce 1915 tyfu. Nachází se zde i středověký kříž se znakem českého krále Jana Lucemburského, je to  přesná kopie z bitevního pole u Kreščaku (1346).

   Pak jsme odjeli na prohlídku areálu kanadského památníku ve Vimy, kde jsme se nejdříve poklonili památce padlých naší Roty Nazdar a slavné 9. Marocké divize, navštívili jsme kanadský památník, prohlédli expozici a muzeum v přírodě (tunely a zákopy) a vyslechli zasvěcený výklad kanadské studentky Emily. V okolí tohoto monumentálního 20metrů vysokého památníku se v lesem zarostlých starých okopech, zákopech a kráterech nachází schránka celosvětové hry Geocaching, do které byl vložen 1. geocoin ČSOL (putovní mince číslo 0001). Popřáli jsme mu ,,Šťastnou cestu“ po stopách 1.samostatné obrněné divize. O jeho putování budete informování i nadále. 

   Odpoledne jsme se poklonili památce padlých francouzských vlastenců (19 000 známých a více než 11 000 neznámých) na  vojenském hřbitově Notre Dame de Lorette i s pozůstatky neznámých vojínů a pak jsme se vydali zpět na cestu do ubikací v Ypres. Někteří zde zhlédli muzeum pod širým nebem, zachované a udržované zákopy, zbraně a techniku z bojů 1.světové války.
   
              Ve večerních hodinách proběhl i za účasti českého vojenského atašé v Bruselu pietní akt u hrobu československého letce, příslušníka Royal Air Force,  Sgt. Karla Pavlíka  na Ypres Communal cemetery CWGC Extension (oběť operace Circus 157 dne 5. května 1942) a ve 20.00  pietní akt u Meninské brány se vláštní zmínkou o bojujících Češích a Slovácích v 1. a 2.světové válce. Po večerce „Last Post“ a „Lamentu“, předneseném skotským dudákem a položení věnců, zazněla britská hymna; my jsme zazpívali československou hymnu a slavnost uzavřela hymna belgická.

Text a foto Jan Kincl a Feďo Vrábel

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář