Jdi na obsah Jdi na menu
 


Knihy

24. 1. 2006

Českoslovenští legionáři okresu Kolín – rodáci a občané


ObrazekAutoři : Zuzana Miškovská, Ladislav Jouza

Vydal : Okresní úřad Kolín

Rok vydání : 2002

Náklad : 500 Ks

V úvodu publikace je stručný popis událostí první světové války, který přechází do popisu vzniku legií v Rusku, Srbské armádě, Francii a Itálii. Následují kapitoly věnované nasazení legionářů již v Československé republice po roce 1918, tedy boje na Slovensku a Těšínsku.

Samostatná kapitola je věnována legionářským organizacím s důrazem na okres Kolín a vybraným osobnostem Kolínska. V druhé části publikace je soupis legionářů okresu Kolín, který vychází ze soupisu Kanceláře Čsl.legií, Seznamu sibiřské armády a publikace Památník legionářů Kolín z roku 1928. Dále bylo čerpáno z publikací 4.pluk „Prokopa Velikého“, 36.pěší pluk a jeho činnost za I.světové války. Využity byly pochopitelně archivní fondy Státního okresního archivu Kolín. Seznam zahrnuje obce, které byly součástí okresu Kolín k 31.12.200, tedy 100 obcí.

 

Stopy v písku – Čeští chemici a zdravotníci v Kuvajtu a Iráku očima vojenského reportéra

ObrazekAutoři : Vladimír Marek

Vydal : AVIS – Agentura vojenských informací a služeb MO ČR

Rok vydání : listopad 2003

Náklad : neuveden

Poznámka : existuje i vydání v anglickém jazyce

Popis nasazení našich jednotek v operaci Enduring freedom, kde byla od 9.března 2002 nasazena 9.rota radiační, chemické a biologické ochrany ( rchbo ), s dislokací v Kuvajtu a která byla v září 2002 vystřídána 4.odřadem rchbo. V únoru 2003 vzniká 1.český prapor a od března, kdy byl posílen o slovenskou rotu pak následně 1.česko-slovenský prapor rchbo. Prapor ukončil činnost 31.května 2003.

Autor sám do mise nastoupil 27.března 2003, kniha ale popisuje události i před jeho pobytem. Je psaná jak formou „deníků“, tak i krátkých článků. Hlavně je zde značné množství jinde nezveřejněných fotografií.

 

Čest, hrdost, statečnost

ObrazekAutoři : pod pseudonymem Leon Patriot

Vydal : vlastním nákladem autor ( kontakt na něj je v knize )

Rok vydání : 2005

Náklad : neuveden

Kniha je vlastně popis událostí v misi UNPROFOR v letech 1992 – 1994. Jsou popsány vlastní události mise z pohledu jejího přímého účastníka a kniha je opět doplněna značným množstvím fotografií.








Armáda České republiky a zahraniční mise

ObrazekAutoři : autorský tým pod vedením Dr.Petra Majera

Vydal : AVIS – Agentura vojenských informací a služeb MO ČR

Rok vydání : 2003

Náklad : neuveden

Publikace z Edice vojenského profesionála seznamuje ve stručnosti s historií novodobých misí AČR ( KFOR, SFOR, Concordia, Irák, Enduring Freedom ). Dále je podrobný popis míst působení českých vojáků ( Kosovo, Bosna, Irák, Kuvajt ). A dále je po jedné kapitole věnováno : resortním vyznamenáním, zařazováním vojáků do misí, stručným odpovědím na nejčastější otázky o misích, psychologickému minimu, chování v zajetí, náboženství a na závěr ještě stručnému slovníku ( obsahuje arabštinu a albánštinu ).



Čeští vojáci v Bosně a Hercegovině

ObrazekAutoři : autorský tým pod vedením Dr.Petra Majera

Vydal : AVIS – Agentura vojenských informací a služeb MO ČR

Rok vydání : 2002

Náklad : neuveden

Kniha je v pojata jako struční kronika misí IFOR, SFOR a SFOR II od jejich začátku od ledna 1996 do 15.září 2001, kdy bylo ukončeno plnění úkolů v misi SFOR II českou armádou. Jsou zde obsaženy všechny podstatné údaje, včetně přehledu velitelů praporů a kontingentů. Samostatná kapitola je věnovaná zařazené technice. Součástí knihy je značné množství fotografií.





Pouštní horečka

ObrazekAutoři : Jaroslav Kmenta, Jan Valo, Peter Želinský

Vydal : Želinský 1492

Rok vydání : 1998

Náklad : neuveden

Kniha popisuje účast našich vojáků v operaci Pouštní bouře v letech 1990 – 1991. Následně se zabývá i dalšími otázkami, které se objevily jak v oblasti syndromu války v zálivu, tak třeba i tím jestli se podařilo čs.vojákům skutečně naměřit použití otravných plynů. Kniha je napsána velmi otevřeně a popisuje vlastně všechny problémy, které se objevily. Například ty se zásobováním jednotky. Součástí knihy je celá řada fotografií a také seznam příslušníků jednotky.





Operace IFOR

ObrazekAutoři : pplk.V.Palán, D.Nová a autorský tým

Vydal : AVIS – Agentura vojenských informací a služeb MO ČR

Rok vydání : 1997

Náklad : neuveden

Publikace je vlastně stručný souhrn faktů o misi IFOR.










Operace SFOR

ObrazekAutoři : kpt.M.Váchalová, Dr.J.Procházka a autorský tým

Vydal : AVIS – Agentura vojenských informací a služeb MO ČR

Rok vydání : 1999

Náklad : neuveden

Publikace je vlastně stručný souhrn faktů o misi SFOR.





 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář