Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čelechovice na Hané

3. 7. 2006
Pomník Obětem válek

ObrazekUmístění : Čelechovice na Hané
 
Nápis :
 
PAMÁTNÍK OBĚTEM 1. SVĚTOVÉ VÁLKY 1914-1918 A 2. SVĚTOVÉ VÁLKY 1939-1945 VĚNOVANÝ OBČANSTVEM ČELECHOVIC
 
OBĚTI 1. SVĚTOVÉ VÁLKY
PADLÍ:
Coufal Bedřich, Dostál Květoslav, Frýbort Tomáš, Hasa Augustin, Daněk Alois, lásek Miroslav, Kubíček Jan, Labounek Bohumil, Šponer Svatopluk, Tomášek Ladislav, Vlkoš Ignác, Heža František, Zlámal Bartoloměj.

ZEMŘELÍ:
Bukva Vojtěch, Dostál Bohumil, Drápal Rajmund, Coufal Tobiáš, Fagoš František, Gaja Jan, Kaláb František, Klvaňa Ferdinand, Kolrus František, Novák Josef, Pavelka Antonín, Procházka Alois, Rozsíval Josef, Stratil Antonín, Stratil Josef, Ulman Robert.
 
Oběti 2. světové války
kpt. let. v zál. Konštacký Vilém
padl 22.6.1941 při operačním letu nad Německem
 
UMUČENI:
Běhal Jaroslav, Pazdera Josef, Pikovský František, Srneček Evžen


Foto : Ervín Silný
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Z webu obce Čelechovice na Hané

(Rozehnal Ivo, 1. 6. 2012 16:34)

V roce 1945 byl ze zástupců všech organizací ustanoven výbor pro postavení pomníku a práce byly zadány firmě Koutný z Kostelce. Slavnostní kladení základního kamene se konalo 9. května 1946. Účinkovaly na něm pěvecké sbory Orlice a Vlastimila.

Akce spojené se slavnostním odhalením pomníku trvaly několik dnů. 4. července roku 1946 se uskutečnil sjezd rodáků. 5. července se konaly ráno u místní kaple bohoslužby a odpoledne šel sokolský průvod přes vesnici na sokolský stadion, kde bylo předvedeno veřejné cvičení. Večer 5. července prošel vesnicí lampiónový průvod a na stadionu byla vzpomínková slavnost při příležitosti výročí upálení Mistra Jana Husa. 6. července dopoledne koncertoval dětský pěvecký sbor a odpoledne za zvuků dechové hudby pochodoval průvod přes vesnici k pomníku. Po vztyčení státní vlajky následovaly projevy a odhalení pomníku. Potom se oslava přenesla na sokolský stadion, kde koncertovaly hudební soubory. Slavnostní den byl ukončen večer karnevalem.

Na památníku jsou uvedena jména obětí I. a II. světové války. Zvláštní pozornost je věnována čelechovickému rodákovi, důstojníku letectva Vilému Konštackému, který padl při operačním letu nad Německem dne 23. června 1941 (na památníku je 22. červen 1941). Vilém Konštacký se narodil 17. 11. 1914. Během II. světové války se dostal do Velké Británie, bojoval na západní frontě a jako příslušník 311. bombardovací československé perutě se zúčastnil náletů na cíle v okupované Evropě, hlavně v Německu. Nevrátil se z náletu na Brémy s letounem Wellington KX-T, T2990. Podle zprávy holandského Červeného kříže letoun havaroval u Nieuwe Niedorp. Z šestičlenné osádky se zachránil jen kapitán letounu. Hrob Viléma Konštackého se podle neověřené zprávy údajně nachází na ústředním hřbitově u Den Helderu v Nizozemí. Příbuzní Viléma Konštackého navštívili v roce 2005 Holansko a jeho hrob v Den Helveru nenalezli. Při dalším pátrání zjistili, že Vilém Konštacký a další čtyři příslušníci osádky letounu leží nevyproštěni v místě havárie u Nieuwe Niedorp.