Jdi na obsah Jdi na menu
 


Husinec _PT

11. 10. 2009

Pomník Obětem I. světové války


ObrazekUmístění: Husinec ,Prokopovo náměstí, jižně od kostela

Nápis:
1914 – 1918
Blahovec Josef, Fleischmann Ludvik, Gutrlil Karel, Habrda Antonín, Hais Eduard, Harvalik Karel leg., Hlavatý Antonín, H..bka Eduard, Hojdar František, Hubáček Antonín, Kaut Alois leg., Kliment Augustin, Knops Antonín, Knops Ladislav, Kouča Vojtěch, Krepčík Václav, Lazar František, Ledrep Mikoláš, Ledvinka František, Ledvinka Karel, Ma…..ček Antonín, Mellan Rudolf, Mix Alois, Mix Antonín, Müller Jan, Novák Jan, Om… Jan, Paulik František, Paulik Emanuel, Paulik Karel, Pehel František, Pešta Jakub, Pešta Karel, Petrašek Josef, Picha Emil, Picha Karel, Pop Václav, Sova, Stuchel Karel, Šebelle Eduard, Šimúnek Rudolf, Šíma Vojtěch, Šísl Vojtěch, další jména jsou nečitelná (zarostlá křovím).

Poznámka:  jména jsou špatně čitelná.

Souřadnice: 49°3'15.18"N, 013°59'13.15"E

Foto: Marta Nejedlá, 20.9.2009

 

 

Hrob Vlastimil a Miloš Rysovi


ObrazekUmístění: Husinec, místní hřbitov, vpravo při hlavní cestě od brány ke kapli

Nápis:
ČETAŘ
VLASTIMIL RYS
POL.PILOT LET.
16.2.1916 - 23.6.1938

NADPORUČÍK
MILOŠ RYS
POL.PILOT LET.
28.7.1910 - 23.7.1938

Poznámka:
Převzato z webu www.husinec.cz:
"Na husineckém hřbitově, po pravé straně hlavní cesty přímo u kraje je hrob, který upoutá zvláštním označením. Na kolmé desce šikmo sražené je umístěna vrtule vojenského letadla. Text na desce nás seznámí s husineckými rodáky, kteří jsou zde pochováni: dva bratři Rysové, oba letci, kteří tragicky zahynuli v roce největšího ohrožení naší první republiky.
Rodina Rysova žila v domku č.51 na kraji náměstí, přímo pod kostelem Povýšení sv.Kříže. Otec našich letců měl malý obchod - trafiku a drobné papírnictví - a kromě toho ještě na husineckém nádraží skladiště s prodejem uhlí a vápna. Byl váženým občanem, velkým vlastencem a dlouhá léta náčelníkem obce sokolské.
První zahynul mladší bratr, četař čsl.armády, pilot-akrobat VLASTIMIL RYS. Přihlásil se k letectvu v akci "Tisíc nových pilotů" v době, kdy bylo zapotřebí zvýšit počet pilotů k obraně země, především u stíhacích letadel. Vlastimil se brzy zařadil mezi tehdejší elitu, jakou představovala jména letců-akrobatů Nováka a Širokého. Dne 23.června 1938 se piloti připravovali k slavnostnímu vystoupení a armádnímu dni, kterým končíval všesokolský slet. Tři letadla se při nácviku monogramu TGM na obloze dostala do kolize a dva letci přitom zahynuli - jedním z nich byl i četař Vlastimil Rys. Stalo se to na Smíchově, v místech zvaných "Na Hřebenkách".
Pohřeb četaře Vlastimila Rysa se konal v Husinci 26.června. Při rachotu motorů tří stíhacích letadel, která se vznášela nad otevřeným hrobem, došel pohřební průvod z domu smutku na místní hřbitov. Rakev se zesnulým pilotem byla připoutána na trupu letadla, kolem kráčeli sokolové v krojích a vojáci se skloněnou puškou. Maminku letce-hrdiny podpíral bratr a Vlastimilova snoubenka s bílými květy v náručí. Otec šel spolu s druhým bratrem-letcem Milošem a nadporučíkem Novákem. Ten se nad hrobem s dvaadvacetiletým druhem rozloučil. Statečná matka tenkrát řekla: "Byl to můj dar na obranu státu."
Přesně měsíc na to, 23.července 1938 zahynul i druhý Rysův syn, letec - nadporučík MILOŠ RYS ve věku 24 let. Stalo se to při havárii jeho letadla během polního cvičení mezi Cerhovicemi a Borkem nedaleko Českých Budějovic. Letadlo vzlétlo na letišti u Hosína a pak už jen očitý svědek tehdejší události dosvědčoval: ....Osudná zatáčka vlevo, letoun klouže po křídle, naráží na zem, oslnivé světlo, letoun hoří a pohřbívá v troskách nadporučíka Miloše Rysa". Vysoký nadporučík v modrém stejnokroji, s krátkým kordem u pasu, jak jej i husinečtí mohli vídat, se sem již živý nevrátil. Byl pohřben také za veliké účasti lidí vedle svého bratra Vlastíka dne 26.července 1938."

Souřadnice: střed hřbitova 49°03´27.50"N, 013°59´10.70"E

Foto: Pavel Pelikán, 11.5.2008

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář