Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rymice

17. 9. 2006
Pomník Obětem 1. světové války

ObrazekUmístění : Rymice
 
Nápis :
 
VLASTI ŽIVOT-DUŠI BOHU
 
RYMICE
Bartas František, Dolník Julius, Fuksa Karel, Janalík Alois, Jurášek František, Kaňa Alois, Kaňa Václav, Kundrata Konrád, Machovský Antonín, Machovský Josef, Maňásek Ignác, Marek Ignác, Marek František, Marek Vincenc, Matuška Josef č. 10, Matuška Josef č.44, Mynář Ignác, Pospíšil Josef, Pospíšil Stanislav, Tabarka Josef, Žůrek Alois
 
KOLIČÍN
Běhula Josef, Dvořák František, Fuksa František, Hlobil Josef, Janál Vincenc, Janalík František, Janalík František, Jurášek Bohumír, Kamenec Jan, Nesvatba František, Podsedníček František, Syřena František

Foto : Ervín Silný, 16.9.2006



Pomník Obětem 2. světové války

ObrazekUmístění :Rymice
 
Nápis :
 
VĚČNÁ PAMĚŤ A ČEST HRDINŮM PADLÝM A UMUČENÝM ZA SVOBODU NÁRODA R. 1945
 
voj. Červeň Štefan, voj.Pichrt Česlav Vasiljevič, svob. Michalka Štefan, čet. Holub Jaroslav, voj. Mucha Jaroslav, voj. Tomáš Alexandr, voj. Povoda Jul. František, voj. Čepek Evžen, voj. Firenc Ján, voj. Tobis Josef, Žizeň Ján, rot. Prokop Josef, voj. Adoff Alexandr, čet.Šedík Pavel, des. Varga, des Hradiský Josef, voj Kurylák Štefan

Foto : Ervín Silný, 16.9.2006


Pomník Obětem 2. světové války

ObrazekUmístění : Pomník je u cesty mezi obcemi Kostelec u Holešova a obcí Rymice v okrese Kroměříž. Je však blíž k Rymicím.


Nápis :
 
Zde položili životy 6.5.1945 při osvobozování našeho kraje příslušníci 1. Čsl. sboru 1. brigády
svobodník Gera Vasil nar. 7.2.1922 Nagyszölles-Ugoča a vojín Filakovský Michal nar. 17.4.1924 Klembarok Prešov
 
ČEST PAMÁTCE HRDINŮ

Poznámka:
Oba padlí jsou uvedeni i na pomníku v Kostelci u Holešova. Tam je ale uvedeno jméno svob. Geza Vasil a na tomto pomníku je svob. Gera Vasil.

Foto : Ervín Silný, 16.9.2006


 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

v roce1979

(lizanec radek, 13. 4. 2013 12:08)

V roce 1979,jsem jako učen,pracoval v Holešově ve fabrice-TON,Potkal jsem zde pána,a ten mě vyprávěl,o masakru u Rymic,ti němci byli někde skrytě zakopáni,vykládal že to byli mladí kluci-hitlerjugend ,možná i ss, a on spolu s dalšíma je chytali a odzbrojovali,říkal že koho chytli-hned ho zastřelili, do zajetí nikoho nebrali,zato jakým zpusobem zabili spojaře 1.čs. sboru.Sám jsem viděl ohledací listy těch 19. zabitých,jeto jen pro otrlé. Bohužel jméno pamětníka si již nepamatuju.

přestřelka u rymického pomníčku

(Pospíšilík , 26. 3. 2010 22:03)

Na konci války v květnu 45 byl Holešov obsazen Rusy, ale v Rymicích ještě byli Němci.V noci prý zbloudilé ruské auto vyrazilo z Holešova směrem na Přerov.Projelo "německými" Rymicemi, stráže wehrmachtu je asi ve zmatku nechali projet, ale kousek od silnice v začátku stoupání na Zmrzlou v pravo u mostku byla schována německá hlídka.Ta - asi varována z Rymic-na automobil spustila palbu.Oba vojíni v autě uhořeli a jsou pohřbeni na kosteleckém hřbitově.
Kousek odtud se ale stala další tragedie.Několik mužů z Roštění muselo nad vesnicí kopat zákopy.Z holešovské kostelní věže je viděli Rusové a začali na návrší nad Roštěním střílet z děla.První střela přelétla kopec a skončila v kosteleckém lese, jáma je tam patrná podnes.Další zasáhla muže a více jak 10 jich tam zahynulo.
V kosteleckém lese byli těsně před koncem války zastřeleni dva (prý vlámští) uprchlíci.Byli prý ledabyle zahrabáni pod Hradem,prý jim z hlíny trčely lokty, po skončení bojů je prý na voze vezli přes Zahájí na hřbitov

Vojáci Gera a Filakovský

(Jaroslav Janalík , 1935 Rymice, 9. 1. 2010 13:02)

Před přechodem fronty v květnu 1945 jseb byl s rodiči schovaný v Rymicích v místní "trvzi" , tehdy se řílalo tété budově dvůr. Bylo mi tehdy 10 let, ve dvoře měli Němci asi velitelství obrany Rymic, vzpomínám si,že na půdě byla pozorovatelna a ve dvoře byla telefonní ústředna. Dospělí obyvatelé byli schováni ve sklepě dvora a po budově se moc nesměli pohybovat, naopak dětem Němci v pohybu po budově moc nebránili. Dne 6.5.1945 jsem viděl na chodbě dvora dva zajaté vojáky Čsl. sboru, jeden byl raněn na noze, tuto měl obvázanou obvazem. 8.5.1945 když sknčila válka, tak jsem se dověděl, že vojáky Němci odvezli za vesnici směrem na Kostelec a tam je na nákladním autě upálili. Vzpomínám si, že po válce jsem s klukama na chodbě dvora našel několik nábojů do ruské pušky.

Znal jsem člověka který zde přežil.

(Dvořák Stanislav Stonařov, 23. 11. 2007 23:05)

Sloužil jsem pod velitelem roty pplk Kačírkem ,který u vás skončil 2 světovou válku . Byl zde raněn do hlavy a díky kamarádovi slovákovi se odplazuil do mlází kde se schovali. Bohužel už není mezi námi. Zemřel a leží v rodiném hrobě v Kostelci n Orlicí.