Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bílý Potok _JE

11. 6. 2009

Pomník obětem I. světové války

ObrazekUmístění:Bílý potok,před kostelem sv. Vavřince

Nápis:
1.strana:
Den heldenhaeten opfern des weltkrieges 1914 - 1918 die gemeinde Weissbach 1922

2.strana:
Franz Band, Josef Baumcart, Hermann Dittrich, Karl Ehrlich, Franz Fels, Johann Fels, Robert Fels, Josef Gabriel, Rudolf Gottwald, Ferdinand Grötzner, Bruno Harbich, Alois Hübner, Wilhelm Kaps, Josef Kassner, Ferdinand Kunert, Josef Kunert, Franz Leder, Paul Leder, Josef Neumann, Josef Pelz, Stephan Pohl.

3.strana:
Wilhelm Pohl, Johann Preiszner, Hermann Reimann, Emil Reinold, Rudolf Schneider, Alfred Schönwiese, Karl Schohs, Alfred Schubert, Franz Spielvogel, Josef Stephan, Wenzel Stephan, Max Teuder, Heinrich Thienel, Emil Weber, Franz Weber, Robert Weber, Rudolf Weber, Karl Weese, Josef Werner, Paul Wolf, Artur Wittich.

Poznámka:
Pomník od Engelberta Kapse (1988-1975). Připomíná obelisk, přestože je vyzdvižen na vysoký podstavec a není zhotoven z jednoho kusu kamene. Vrcholí kalichem pro věčný oheň. Jde o šestihran jehož tři protilehlé strany jsou ve stoupajících pásech vyzdobeny reliéfy s válečnou tematikou. Téma je zpracováno ve sledu otáčejícím se v kruhu  - první pás zobrazuje podstatu života, zesílený akcent je kladen na matku ochranitelku rodiny, následující pás zobrazuje tutéž matku, jejíž muži odcházejí do války, poslední pás vypovídá jen o utrpení a všudypřítomné smrti v boji. Podstavec je ozdoben nápisy vzdávajícími hold hrdinům, kteří položili život za vlast v 1. světové válce, a křesťanskými symboly v podobě vavřínového věnce, které jsou výchozími body reliéfní výzdoby památníku. V duchu dobového výtvarného pojetí opájejícího se povrchy a barvou přírodních materiálů a jejich kombinací volil sochař pro nejohroženější části památníku – podstavec, římsy a kalich - odolnou jesenickou žulu šedého zabarvení. V kontrastu se šedým kamenem mělo vyniknout dílo modelované ze žlutého, patrně maletínského pískovce, doplněné deskami ze sněhobílého mramoru se zlacenými nápisy“.Dnes jsou již bez zlaté barvy.

Souřadnice:50°24'43.0"N, 016°59'42.0"E

Foto: Roman Ujfaluši,5.6.2009

 

Hrob obětí II. světové války

ObrazekUmístění:Bílý potok,hřbitov

Nápis:Obětem Fašismu
1938 - 1945

 

 

Souřadnice:50°24'43.8"N, 016°59'43.1"E

Foto: Roman Ujfaluši,5.6.2009

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář