Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dvourychlostní veteráni

9. 11. 2008
Dvourychlostní veteráni


Od 1.10.2008 platí novela zákona o válečných veteránech (Zákon 170/2002), tado novela je sama zákonem 308/2008.

Sama obsahuje zajímavé věci, např. možnost stravování pro veterány
v § 4, článek h) se píše
může (myšleno MO) válečnému veteránovi poskytovat příspěvek na stravování ve výši, kterou přispívá na závodní stravování podle jiného právního předpisu 1b), a zabezpečovat závodní stravování ve vlastních stravovacích zařízeních1c); příspěvek na stravování podle tohoto zákona nelze poskytovat válečnému veteránovi, pokud je mu příspěvek na stravování poskytován.

a k tomu byl vydán rozkaz MO 43/08, kde se píše

1. Příspěvky na stravování, lázeňskou péči a rekreační pobyty podle tohoto rozkazu se poskytují válečným veteránům-důchodcům, kterými se rozumějí účastníci národního boje za osvobození v letech 1939 až 1945 ) a váleční veteráni, kteří jsou poživateli dávek důchodového pojištění, jež vyplácí Vojenský úřad sociálního zabezpečení.

Kde se ztratili novodobí veteráni ???


Tady celkem nejde o to jídlo, jde o to, že byl vydán špatně napsaný zákon, který by vlastně dal skoro všem aktivním vojákům stravování zdarma, takže se raději zase bude tvrdit, že jsou veteráni a veteráni. Jedni hrdinové a druzí žoldáci. Koneckonců nedávno na webu MO k tomuto vyšel text, kde je tato věc zmíněna s tím co se dělá pro veterány (viz. příloha tohoto textu) a kolik berou novodobí veteráni. I když u toho textu na webu MO jsem se nezbavil pocitu, že někdo namíchal již schválenou novelku zákona o VV a senátorský návrh (eliminace našich veteránů z Vietnamské války, těch jistě bylo).

Otázka tedy zní, co se vlastně dělá pro nové veterány ?? Ti v aktivní službě možná jezdí na rehabilitace a …….. a nic. Ti v záloze ??? No také si mohou požádat o nějakou zbytkovou rehabilitaci a …….. nic.


Příloha:
http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=12336

Novinky v péči o válečné veterány za rok 2008


1) Poskytování dávek a služeb sociální péče
Příspěvky na lázeňskou péči a rekreační pobyt jsou poskytovány Ministerstvem obrany na základě zmocnění v § 4 písm. f) zákona  č. 170/2002 Sb., o válečných veteránech, ve znění zákona č. 308/2008 Sb.
Toto zmocnění bylo v resortu v letošním roce aplikováno prostřednictvím Rozkazu ministryně obrany č. 43/2008. Na základě tohoto rozkazu je možné válečným veteránům-důchodcům, tj. válečným veteránům, kteří byli účastníky národního boje za osvobození v letech 1939 až 1945, a válečným veteránům, kteří jsou poživateli dávek důchodového pojištění, jež vyplácí Vojenský úřad sociálního zabezpečení, a jejich manželkám (manželům), poskytnout jedenkrát ročně:
·    příspěvek na lázeňskou péči příspěvkovou, a to až do výše 12.000,- Kč;
·    příspěvek na lázeňskou péči komerční (samopláteckou), a to až do výše 22.000,- Kč;
·    příspěvek na rekreační pobyt v České republice, a to až do výše 4.000,- Kč;
·    příspěvek na rekreační pobyt v zahraničí, a to až do výše 8.000,- Kč.
 
2) Otevření nové Léčebny dlouhodobě nemocných
Dne 21. února 2008 byla otevřena nová Léčebna dlouhodobě nemocných v Olomouci ve zrenovovaném Hospodářském dvoře, který je součástí olomoucké vojenské nemocnice. Tato nemocniceje nejstarším vojenským zařízením svého druhu na našem území. Středisko péče pro válečné veterány s profilem ošetřovatelských a léčebných lůžek zajistí komplexní zabezpečení veteránů, jejichž zdravotní stav neumožňuje pobyt v penzionech, tedy těm, kteří potřebují lékařskou a ošetřovatelskou péči. Kapacita zařízení je 23 lůžek pro dlouhodobě nemocné. Zároveň je zcela unikátní v tom, že se jedná o zařízení, kde je počítáno s poskytováním ošetřovatelské, ale dle potřeby i léčebné péče v návaznosti na specializovaná oddělení Vojenské nemocnice v Olomouci. Organickou součástí jsou i rehabilitační služby. V současné době má olomoucká nemocnice 22 žádostí na 23 lůžek a tři lidé už nabízených možností zde plně využívají, protože vedení nemocnice započalo s náběhem provozu už 1. února 2008.
Ve stejný den byl v pražské Ústřední vojenské nemocnici otevřen pavilón C, jehož součástí je i LDN s nadstandardně vybavenými pokoji s 26 lůžky pro válečné veterány, která byla při VN zřízena v souvislosti s účinností zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách.
 
3) Novela zákona č. 170/2002 Sb., o válečných veteránech
Dne 17. července 2008 schválil Senát Parlamentu ČR novelu zákona, kterou se mění zákon č. 170/2002 Sb., o válečných veteránech, ve znění pozdějších předpisů. Cílem tohoto návrhu byl především zájem na ocenění válečných veteránů vyššího věku, kteří se v letech 1939 až 1945 významně podíleli na národním boji za osvobození, při příležitosti 90. výročí vzniku Československé republiky.
Podstatou novely zákona o válečných veteránech jsou následující změny:
·    Zákon umožní jmenovat do vyšších důstojnických hodností i válečné veterány v důchodovém věku (dnes může být povýšen jen ten, kdo má brannou povinnost, tedy max. do 60 let věku). Změna především umožní povýšit ty druhoválečné veterány, na které se v 90. letech při rehabilitacích zapomnělo;
·    Novela dává možnost příspěvku na stravování v resortních zařízeních všem válečným veteránům 2. světové války, a ne jen vojenským důchodcům (tedy v podstatě hlavně normalizačním důstojníkům). Jde o zrovnoprávnění podmínek. Fakticky se veteráni budou moci stravovat jen ve městech, kde sídlí vojenská posádka či resortní zařízení, které provozuje vlastní jídelnu;
·    Novela se snaží eliminovat ty válečné veterány, kteří byly do misí vysílání komunistickým režimem (Vietnam apod.); viz navržený § 3 odst. 4 (seznam mírových misí určuje Ministerstvo zahraničích věcí ČR);
·    Novela eliminuje z vydání osvědčení válečného veterána vojáky německého wehrmachtu, neboť dle současné úpravy nebylo občanství v době rozhodné určující pro vydání osvědčení (stačí, že je občanem ČR dnes) -  tzn. eliminuje i veterány, kteří sloužili za 2. světové války na straně Němců, v průběhu války přeběhli a bojovali na straně spojenců;
·    Válečným veteránem se nemůže stát voják, který se v misi dopustil trestného činu;
·    Ministerstvo obrany může vést evidenci válečných veteránů;
·    Ministerstvo obrany může zabezpečit pietní a další slavnostní akce válečných veteránů.
 
4) Zvýšení zvláštního příplatku pro účastníky zahraničních misí
Od 1. května 2008 je stanoveno nové rozpětí výše zvláštního příplatku příslušníků AČR v zahraniční misi od 2100,- USD až do 7500,- USD.
V Afghánistánu (500 vojáků) se zvláštní příplatek liší u jednotlivých kontingentů:
V polní nemocnici došlo k navýšení v průměru o 1900,- USD. Rozpětí je stanoveno od 4100,- až do 5500,- USD.
V Provinčním rekonstrukčním týmu došlo k navýšení v průměru o 2600,- USD. Rozpětí je stanoveno od 5100,- do 6500,- USD.
U jednotky speciálních operací Vojenské policie a u skupiny speciálních sil došlo k navýšení v průměru o 3400,- USD. Rozpětí činí 6100-7500,- USD.
V Kosovu (400 vojáků) se od 1. května 2008 zvláštní příplatek navýšil v průměru o 1900 USD. Plat se pohybuje v rozpětí od 2600 až do 4000 USD.
V Iráku (20 vojáků) se zvláštní příplatek navýšil v průměru o 2900 USD. Rozpětí je stanoveno od 5100 do 6500 USD.


Podtržený text :MB

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář