Jdi na obsah Jdi na menu
 


Místo největšího válečného zločinu v Evropě od druhé světové války – městečko Srebrenica

27. 3. 2008

Místo největšího válečného zločinu v Evropě od druhé světové války – městečko Srebrenica a okolí (Bosna a Hercegovina). Nechci popisovat ani komentovat události, které se v okolí Srebrenice odehrály v červenci 1995 odehrály, informací o událostech z pohledu různých stran jsou na internetu mraky a k událostem vyšlo i velké množství knih.

 

            Vlastní památník, který se nachází asi 100 km od Sarajeva – viz mapa se skládá ze dvou hlavních částí. Jsou to budovy opuštěné továrny, která během války sloužila jako základna nizozemského praporu OSN a vlastní hřbitov s pietním místem. Je vhodné mít při cestě do Srebrenice místního průvodce. Cestou přes jednotlivé vesnice popisuje události, které se tam odehrávaly, s tím že vidíte autentické objekty (škola, zemědělské budovy, fotbalové hřiště), kde se masakry děly. V každém případě to ale bude Bosňák a výklad bude určitě tendenční, doporučuji si k tomu přečíst i literaturu, je objektivnější (např. Srebrenica - Rekord of aWar Crime – Jan Willem Honig, Norbert Both).

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

ObrazekV objektu bývalé továrny můžete projít místy, kde bylo velitelství OSN, byl tam vybudován pomník a památník s promítáním filmu o událostech a s věcmi, které byly identifikovány u obětí masakrů s jejich příběhy. Uvnitř je bohužel zakázáno fotit.

 

 

ObrazekDalší místo je hřbitov s pietním místem.

Odkrývání hromadných hrobů probíhá i v přítomnosti a konečný počet obětí se patrně nikdy nedovíme.

 

 

 

 

Text i s obrázky ve formátu Adobe acrobat ( pdf ) je  - ZDE

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Srebrenica

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

srebrenica

(miloslav hříbek, 20. 7. 2008 11:40)

jen stručná poznámka - pobyl jsem v srebrenici v roce 1994 |mise unprofor|