Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak jsem vylepšoval svůj postup při vyhledávání VPM

31. 7. 2009
Jak jsem vylepšoval svůj postup při vyhledávání VPM


Na začátku pomníky v našem městě nebyly na webu zmapovány – s nimi jsem začal.
Byly ale další objekty, o kterých jsem nevěděl, zjišťoval jsem, kdo by mohl být zdrojem informací. Náhoda mne svedla s členem Klubu vojenské historie. Kdysi se snažil v části našeho regionu mapovat pomníky obětem válek. Poskytl mi své záznamy. Mohl jsem město obejít znovu, a nejen město, ale i další obce v okolí.
Později jsem zjistil, že na trase, kterou jsem již absolvoval, je další objekt. Jet tam znovu? Pro systematické vyhledávání potřebuji třeba jen neúplný přehled. Ten jsem objevil na Městském úřadě – obce s rozšířenou působností. Lidově „malý okres“. Tam pracuje úředník, který má ve svém resortu „Péči o památky“. Velmi ochotně mi poskytl „Výpis z evidence válečných hrobů“. Navštívil jsem později i druhou obec s rozšířenou působností v našem bývalém okrese. Situace se opakovala. Z těchto výpisů jsem si zaznamenal na mapě okresu místa, kde je něco evidováno – buď jako hrob s ostatky nebo pietní místo. Uvedeno je místo velmi často i číslo parcely. Na internetu s hybridními mapami katastrů obcí nebyl problém zjistit místo a cestu k němu. Označená místa jsem ještě rozlišil – označil jsem ta, která již zmapována na Spolkovém webu jsou. Takže nyní, když mám někam cestu, podívám se na mapu a vidím, že mohu získat pohodlně další úlovek. Nemůže se mi stát, že projedu obcí po průjezdné komunikaci bez výsledku, ale často stačí obejet jeden blok budov k parku a je to. Další VPM.
    Ochota na úřadech ORP poskytnutím výpisu neskončila. Nabídli mi další pomocné informační materiály, které zpracovali jiní, které tato tématika zajímala. Tam byly uvedeny další podrobnosti o umístění objektů zájmu. Ty doplnily již zmíněné výpisy.
    Tak nyní, když si chci udělat výlet „jen tak“, vím hned, kam to bude. Naopak, když mám někam namířeno, vidím, co po cestě mohu získat. Přehled není samozřejmě stoprocentní (ne každá obec vše do evidence nahlásila), ale domnívám se, že 90 % objektů je mi takto „zpřístupněno“. 

Přehled jsem si udělal samozřejmě jen pro svůj okres, tedy blízké okolí . Postupně jsem dostal náš okres na druhé místo v kraji v počtu zmapovaným  VPM. Nechci tím propagovat soutěživost, ale spíš systematičnost v pátrání.  Mám totiž rád, když vidím, jak se mapa zaplňuje.

  Stanislav

 

 

Náhledy fotografií ze složky Jak mapujeme ?

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář