Jdi na obsah Jdi na menu
 


Informační výstava o projektu mapování vojenských pietních míst

11. 5. 2007
Informační výstava o projektu mapování vojenských pietních míst

   
ObrazekNa dvanáctém srazu našeho klubu dne 14. dubna 2007 proběhla mj. diskuse na téma propagace mapování VPM. Dianu napadlo využít prázdnou vitrínu naproti pokladně divadla U Hasičů v Praze 2, Římské 45 (Hasičský dům). Denně tudy projde několik set lidí, tak proč ne. Chodí se tudy totiž nejen do divadla, ale i do recepce Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Od nápadu nebylo daleko k činu.
  
Rozhodli jsme se vytvořit dva panely, a to nejpozději do 8. května, k 62. výročí osvobození. Jeden hasičský a druhý náš. Termín značně šibeniční. Hned druhý den Diana kontaktovala pana ing. Ivana Jirotu ze SHČMS, který má tyto záležitosti na starost. Ten přislíbil možnost propůjčení zmíněné vitríny.
  
Zakoupil jsem tedy dva kusy polystyrenu, připravil dva medailony a nechal zhotovit šest fotografií hasičských VPM na panel Hasiči v odboji 1939-1945. Na náš panel jsme vybrali z domácího archivu. celkem patnáct fotografií a malinko jsem upravil naši starší brožurku. Panu Jirotovi jsem ukázal předběžný návrh, ten nadšeně souhlasil a opatřil nám znak SHČMS.
  
V pondělí 7. května jsme v šatně divadla na oba panely rozvrhli a připevnili fotografie, krátké medailony popravených hasičů Jiřího Nováka a Bohuslava Hampejse a brožurku o našem mapování a umístili je do vitríny. Oba tak připomínají listy otevřené knihy. Dolů na hasičský panel jsem umístil popisek s tímto textem:
  
Instalováno s laskavým svolením Sdružení hasičů Čech, Moravy
a Slezska dne 7. května 2007
Fotografie: Vladimír Štrupl a Ivo Šťastný
Medailony: A. Hájková, D. Tomášek - Poslední poprava v Terezíně, Praha 1988
Připravili: Členové Projektu mapování vojenských pietních míst Diana a Vladimír Štruplovi - www.vets.cz  
  
Na pultě pokladny je pro případné zájemce připraveno několik desítek vizitek s adresou projektu.
  
No, a tak tím jsem vlastně oslavil i své narozeniny.
  
A konečně 9. května byly do vitríny vloženy dvě zapůjčené historické hasičské přilby a sekyrka.
  
Časem bychom mohli dát dohromady jména 954 obětí z řad hasičů. Tento počet je uveden na pamětní desce na Hasičském domě v Praze 2, Blanické ulici 13.
  
Doufejme, že výstavka splní svůj účel a přivede do našich řad další přispěvatele.
  
Vladimír Štrupl, 10. května 2007

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář