Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zápis z pracovní porady adminů a správců dat

26. 5. 2011

Zápis z pracovní porady adminů a správců dat

konané dne 24. května v Praze, v restauraci U Bronců
účast: Jirka, Martin a Vojta

program:
1) jedním z hlavních cílů bylo uzavření a předání offline Vojtovi k přípravě překlápění dat do webu 3. fáze, což proběhlo a všech více než 12 GB dat se podařilo předat. Tím je prapůvodní offline vedeného u Martina uzavřeno, sice se může tu a tam ještě doplnit, ale nový systém schraňování dat bude přeci jen trochu jiný.

2) první, relativně špatnou zprávou je, že náš nový web nebude na www.valka.cz, důvod je prostý, jejich web server si moc nerozumí s námi nachystanými stránkami, nicméně to není vlastně žádná potíž, nové stránky budou u Rypiho

3) z toho mimo jiné plyne fakt, že je třeba uhradit za naši zakázku ohledně přípravných prací na 3F a ještě nám nějaká ta koruna chybí, takže to doufejme smázneme do konce června

4) na nových stránkách bude více stupňů administrace (plná, omezená, ..), např. někdo se bude starat třeba jen o jednu sekci, apod.

5) na nových stránkách nebudou komentáře (což je logické, bude se jednat o výpisy na dotazy a komentáře by se v tom dost míchaly se vším). Je však také zdůraznit, že komentáře zvláště v poslední době už ne zcela plnily svůj účel, malá část čtenářů je používala pro pomoc našemu projektu a díky jim za to, ne zrovna malá část je používala pro posílení vlastního ega, aby nám předvedla, že vše děláme špatně a jen oni jsou skvělí, a cca 5% pisálků byli tzv. úspěšní žadatelů o zařazení na Blacklist (kam také vloženi byli)

6) na stránkách bude vyhledávání přes databázi (jak jinak, kvůli tomu se to přeci dělá), ale i přes fulltext

7) nebude se přenášet vše co bylo na starých stránkách, přenesou se pochopitelně VPM a to tak, aby se uplatnily snad všechny návrhy a nápady pro spokojenost čtenářů, pak také galerie hrdinů, něco z historie, spolkových a legionářských věcí (v pořadí jak je napsané). Veteránské věci, insignie a prostory zůstanou na starých stránkách.

8) staré stránky vlastně zůstanou zakonzervované, budou si žít veterány, prostory a insigniemi a možná ještě něčím. VPM zůstanou jak jsou, ale web už na ně nebude primárně zaměřen a bude naopak vše směřovat na nové stránky (3F). Což nebude tak těžké, neboť od 1. 6. bude www.vets.cz odkazovat na nový web

9) Jirka upraví návod pro vkládání (přispěvatele), stále je třeba zvážit zda data opravdu brát od každého, tedy i od přispěvatelů, kteří se nechtějí řídit pravidly pro vkládání ve stylu „buďte rádi, že jsem vám něco poslal, koukejte to rychle zpracovat a zařadit.....“. Uvidíme kolik bude času na podobné dozpracovávání.

10) S novým webem se dočkáme i verze stránek pro mobilní telefony.

11) Ve výpisech obcí v okresech se dočkáme tolik požadovaného abecedního řazení, V Praze se dočkáme nejen přehlednějšího členění po městských částech a obvodech, ale dokonce i po ulicích.

12) U každého VPM může být i velké množství fotografií (online samo o sobě bude datovým skladem), takže možno fotit VPM z více pohledů, tentokrát už vše půjde na web. Kdo tak v minulosti činil, nemusí se obávat, jeho fota jsou v offline a překlopí se do 3F. Fotografie se vloží tak jak dojde (Vojta odzkoušel i opravdu velké fotografie), automaticky se zmenší, označí se vodoznakem, uloží se na stránku. Původní velký originál se uloží na serveru a Vojta (správce) čas od času velké fotografie uloží jinam (a tím ulehčí místu na serveru).

13) Statistiky z Toplistu už jsou převedeny na Spolek pro vojenská pietní místa.

14) No a podstatné? Víkend od 27/5 do 29/5 bude vyčleněn na „zmenšení významu“ starých stránek, bude to poslední víkend aktualizovaných starých stránek, ........ prostě nostalgie a od 1. června se to spustí – nový web, překlápění, ........ .

Přišlo to náhle, ale zase na druhou stranu, bavíme se o tom leta, odsouhlasilo se to už dávno. Vojta a Rypi na tom nechali neskutečně času a nervů (hlavně s našimi nápady) a další odklad (tedy plnění starého webu) by už nebyl moc přínosem. A navíc, kdo viděl screeny nového webu musí holt uznat, že je to o něčem jiném. Asi už si budeme moci odpustit tu větu, že graficky je náš projekt nic moc.
Díky všem co se do této další fáze pustili, díky těm co se po hlavě pustí do překlápění (a klidné noci a víkendy jim) a našim čtenářům jen příjemné čtení.

zapsal: Martin
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář