Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání s KVH Beskydy v Bratislavě 28.3.2009

3. 3. 2009
Setkání s KVH Beskydy v Bratislavě 28. 2. 2009


ObrazekV loňském roce jsem navrhoval udělení Pamětního listu spolku KVH Beskydy z Humenného na Slovensku za spolupráci s naším spolkem a především za péči kterou věnují hledání, opravám a údržbě vojenských hřbitovů z první světové války v jejich regionu.
Všechny členy spolku znám osobně ze srazu lidí okolo webu valka.cz, který u nich před dvěma lety proběhl. Navštívili jsme tehdy nejen zmiňované hřbitovy a byli zděšeni stavem většiny z nich, ale také bojiště z první i druhé světové válce na Východním Slovensku.
Od té doby jsme se viděli jen na jediném srazu, ale díky internetu jsme čile komunikovali. Poslední únorovou neděli dorazil mail s informací, že někteří členové spolku budou následující týden v Bratislavě.
Košice jsou přece jen trochu z ruky, ale Bratislavu mám za humny, tak jsem chtěl využít příležitosti a setkat se s nimi. Mail stíhal mail a vše bylo domluveno.
Ve čtvrtek 28. března 2009 po čtrnácté hodině jsem už vyhlížel na břeclavském nádraží rychlík od Brna, kde už cestovali další dva kamarádi a přispěvatelé do našeho projektu Jirka Vrba a Radim Kapavík.
Za další hodinu už jsme vystupovali v Bratislavě. Po malém bloudění jsme našli Úrad vlády Slovenskej republiky, kde jak se později ukázalo nás nikdo nečekal a ani čekat neměl. Naštěstí nás tam kluci z KVH Beskydy po telefonní urgenci našli a odvedli na správné místo.
Svůj stan jsme rozložili v krčmě „U divného Janka“ J , při placení se ukázalo, že divný byl hlavně obsluhující personál, ale to není to podstatné.
Po přivítání s Martinem Drobňákem a Radoslavem Turikem s KVH Beskydy se rozjela živá debata o všem možném a také o práci, kterou v posledním roce při mapování a zejména obnově poničených a zpustlých hřbitovů udělali.
Při té příležitosti jsem zástupcům KVH předal Pamětní list od našeho spolku jako ocenění jejich práce. O nich jsem obdržel na oplátku jejich publikaci „Mementá prvej svetovej vojny“ – 1. diel CINTORÍNY V OKRESOCH HUMENNÉ A MEDZILABORCE.
Je to už druhá publikace spolku. Vyšla s podporou Ministerstva obrany Slovenskej republiky a jsou plánovány ještě další dva díly, kvůli kterým trávili předešlé dny v Bratislavě ve Vojenském historickém ústavě.
Činnost spolku se nesoustřeďuje jen na obnovu vojenských hřbitovů a publikační činnost, ale také na práci s širokou i odbornou veřejností při nejrůznějších besedách a konferencích. Od toho se odvíjela další část naší debaty. KVH Beskydy využívá často a velmi úspěšně nejrůznější slovenské i evropské granty. Viděl jsem, že v tom jsou velký kus před námi. Už loni se účastnili zahraniční konference v Polsku a letos plánují také aktivní účast. Oslovili mě také s myšlenkou uspořádat další konferenci i s naší účastí. Zatím se nejedná o nic konkrétního, ale už začali shánět informace a je naděje na získání financí na tuto akci z fondů přeshraniční spolupráce.
Pochopitelně jsme se nebavili jen o pracovních věcech. Něco dobrého jsme pojedli i popili. A hlavně vzpomínali na předešlý sraz na východě. Už dřív pronikly ven informace, že to nebyl sraz poslední a my jen čekali, kdy toto téma otevřou a stalo se. Na začátku května bude s největší pravděpodobností další sraz na východě Slovenska, zaměřený na vojenskou historii. Už teď se těšíme. Určitě zase přivezeme spoustu dalších VPM (do šuplíku, protože ještě nemám zpracované ty z předloňska.
Témat bylo tolik a času bohužel tak málo. Museli jsme se zvednout a zaplatit. Při odchodu jsme si připadali jako by jsme byli na večeři opravdu na Úradu vlády, protože krčma byla plná uniformovaných i tajných policistů. Kdo ví proč? Že by ta naše diskuse o jednotě Slovanů a návrhů na nové územní uspořádání J . Vědomi si toho jak bedlivě jsme sledováni jsme se alespoň nebáli cesty noční Bratislavou a čekání na hlavním nádraží, kde jsme se rozjeli opačnými směry k domovu.

Petr

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

28/2

(Martin, 25. 3. 2009 18:53)

Jasně, že je to překlep a akce se uskutečnila 28/2

Tiež

(Feďo, 25. 3. 2009 18:51)

sa chcem opýtať: Už to bolo, alebo len bude a takto si to predstavuješ? :-)

Nadčasové :-)

(Plda, 4. 3. 2009 14:43)

Pěkný článek dobrá spolupráce.To datum trochu futuristické :-))