Jdi na obsah Jdi na menu
 


44. setkání účastníků projektu

19. 2. 2010
Zápis ze 44. setkání účastníků projektu mapování vpm


ObrazekKonaném ve čtvrtek 18. února v salónku hotelu Legie v Praze.

Účast: Standa, Vladimír, Jirka, Aleš, Diana, Pepa, Martin, Jitka Lenková, Dan Vrba a Dan Vrba ml., Jaroslav Čvančara, telefonicky se připojil Petr a později dorazil Honzin.

Takže úvodem nezbývá než smeknout nad takovou účastí, jenž je na otevřených setkáních krajně nadprůměrné a velké díky všem, zvláště těm z větší a velké dálky, kteří neváhali do Prahy dorazit.

K programu:

1) Historik Jaroslav Čvančara nás seznámil o plánovaných pamětních deskách, jenž mají připomínat oběti z řad pomocníků parašutistů, kteří spáchali atentát na R. Heydricha, jedná se o pamětní desku, která bude odhalena 18. června v Resslově ulici a další, která bude v KT Mauthausen. A dále je třeba také vzpomenout obětí největších poprav v Mauthausenu z21. října 1942 a 26. ledna 1943.

2) Jitka nám zajistila zajímavá DVD jako odměny pro výherce v naší soutěži a Pepa k témuž účelu poskytl několik knih z produkce bývalého AVISu, takže zvolná skládáme balíčky cen a prvních deset se jistě má na co těšit.

3) Následovala milá událost, do našeho spolku si podali přihlášku již zmíněný historik Jaroslav Čvančara a jak Dan Vrba, tak i Dan Vrba ml.. Všichni tři jsou mezi námi vítáni, díky jim za jejich odhodlání se podílet na našem projektu.

4) Pepa s Martinem přítomné seznámili s relativně drobnými problémy při finalizaci našich letošních tištěných brožur, ve své podstatě je zpoždění výsledek ne právě nejlepší interní komunikace těch několika málo subjektů, kteří se na našem výstupu podílejí (prakticky totéž co loni), nicméně knihy budou.

5) Jirka nás informoval o předběžném zájmu p. Tykalové a Prahy 5 o zpracování brožury na téma VPM Prahy 5, Jirka se sejde se zainteresovanými a bude nás dále informovat, z naší strany o podobnou práci je.

6) Vladimír nás informoval o nové publikaci z Anletu „Osudové okamžiky Čs. státnosti“, v knížečce je zmínka i o našem projektu. Daná publikace je určena především školám, takže je jistá šance, že se školáci pokusí dále dohledávat např. osudy obětí z jednotlivých VPM ve svém regionu. Za zmínku stojí, že stejnojmenná výstava Anletu stále putuje po ČR a stále je o ní zájem, což je potěšitelné (i proto, že na dané výstavě je našemu projektu také dán prostor).

7) Martin podal informaci o aktivitách p. Dr. Zlaty Fořtové, neúnavné organizátorky mnoha a mnoha výstav a setkání. Takže letos je to minimálně výstava „Putování domů“ o návratu našich legionářů a to nejen přes Rusko, ale i okolní státy a USA, tradičně to bude putovní výstava. A bylo nám připomenuta i souvislost mezi Církví husitskou a Čs. legiemi. Přejeme paní doktorce mnoho pevného zdraví v jejím úsilí.

8) Pepa nám podal nové informace o dění v ČsOL, zvláště o projektu pomoci druhoválečným veteránům prostřednictvím terénních pracovníků. A společně s Jitkou jsme dostali informaci o plánovaných akcích a zájezdech. A příslib, že budeme i nadále podrobně informováni.

9) Naplánovali jsme další termíny, takže v březnu se uvidíme 23. U Bronců, v dubnu 7 v Legii. A zvolna je potřeba ujasnit termín Hrušecké akce, více je v naší diskusi, ale předběžně jde o 16-18/4 nebo 23-25/4. Takže hlasujte pro Vámi vybraný termín.

10) O našem projektu napsala Jitka do zpravodaje Region (ze dne 14. ledna), díky jí za propagaci naší práce, nejen zde, ale i na Facebooku a na mnoha dalších místech.

11) Nenápadně jsme se dozvěděli jeden plánovaný termín svatby, takže klidné přípravy přejeme (i když jsou před tím ty Hrušky :-) ).

12) Řešili jsme dotaz p. Sýkory (065) a shoda zavládla, že nejprve musíme určit lokalitu, ale pátrat se bude.

13) Standa a Jirka nás informovali a postupu prací na přesunu naší diskuse. Jde to pravda sice pomaleji než jsme chtěli, ale pracuje se na tom.

14) Vladimír znovu upozornil na fakt, že některá jména na VPM jsou přepisována „pod sebou“ a přitom je správně je psát za sebe. Tedy ne takto:

Novák J.
Novák A.
Novák B.

ale takto:
Novák J., Novák A., Novák B.

15) Pepa si na svá bedra vzal přípravné práce na pamětní desce pro gen. Krzáka.

A to je vše. Ještě jednou velké díky všem za účast a mnoho zdaru a elánu do další naší společné práce.

zapsal: Martin

fotografie ze setkání naleznete ZDE

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář