Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. setkání účastníků projektu

4. 5. 2008
23. sraz účastníků Projektu


ObrazekDopoledne 3. května 2008 navštívili Standa, Vladimír a Petr velice zdařilou výstavu fotografií z let 1914-1945, kterou v prostorách Blue Max v Praze 4 pořádali Karel Trojánek, Luboš Pavel a náš příznivec Petr „Dolin“ Doležal. Na místě jsme vylepili náš propagační plakátek a zanechali tam štůsek letáčků. Několik historických fotografií VPM z výstavy bylo přislíbeno i na naše stránky.

Od 13 hodin se v restauraci U Bronců konal již 23. sraz účastníků Projektu. Setkali se Standa, Pepa, Petr Tichý, Vladimír a Diana a jako hosté David Podzimek a Dolin.

Jako první byla podána zpráva o zdravotním stavu našeho admina Martina. Přejeme mu všichni brzké uzdravení!

Petr předal předsedovi účet za kytice, položené při pietních aktech v Hruškách. Budou placeny ze spolkové pokladny.

Byl přijat členský příspěvek od Radka Říhy, Romana Ujfalušiho a paní J. Kainové.

Standa dále připomněl, že je možné darovat Spolku peníze s tím, že nad 1 000 Kč lze tento příspěvek odečíst z daní. Netýká se to však našich členů.

Martinovi a Vladimírovi byla udělena pochvala za články v časopisu Kaleidoskop.

Předseda již oslovil úřady v otázce odstraněných pomníků na Zbraslavi a v Prachaticích a seznámil nás s jejich reakcemi. Zatím nás prakticky jen odkazují dál, ale jednání je teprve v začátcích. Rozhodně se budeme této problematice věnovat i nadále, neboť za pár let bychom také nemuseli mít pomníky nikde! Znovu se prokazuje smysl našeho konání, protože naše dokumentace může být jednou opravdu jediným důkazem existence konkrétních VPM.

Standa referoval o možnosti spolupráce s Anletem v akci na obnovu VPM v obcích a městech. Zatím konečné rozhodnutí nepadlo, musíme zjistit další podrobnosti. Dále jsme byli požádáni o vytvoření několika otázek pro žáky ZŠ a SŠ, které se týkají osob a událostí v Praze, nejlépe s odkazem na naše stránky. Budou použity v soutěži, kterou bude pořádat Magistrát hl. m. Prahy. Pepa, Standa i Vladimír se dohodli, že každý vymyslí tři otázky.

Takže se můžete připojit všichni!
Podobná soutěž o Praze 6 již proběhla, pro inspiraci můžete nahlédnout sem: http://soutez.anlet.cz/?page=souteze_kolo&id_souteze=22&id_kola=342

Otázka povinného placení příspěvků se bude znovu řešit v Pardubicích (odpověď na Ivošův dotaz).

Pepa informoval mj. o možnosti financování činnosti Spolku z fondů ČsOL. Pokud vše vyjde, bude to pro náš Spolek samozřejmě přínos.

Vladimír s Dianou se 2.5. zúčastnili pietního aktu v Terezíně na památku obětí poslední popravy 2. května 1945. Zájezd pořádal ČSBS a Památník

Terezín. Jednali s vedoucí archivu Památníku Terezín o možnosti získat seznam pohřbených na Národním hřbitově. Seznam nám sice byl přislíben, ale až po zpracování databáze pracovníky archivu. Při návštěvě zmapovali mnoho VPM v Terezíně. Jednalo se např. o více než 300 kenotafů židovských obětí poblíž krematoria. Navštívili a zmapovali i VPM na městském hřbitově, které se po zpracování objeví na našem webu.

Na návrh Diany budou naše letáčky umístěny v Kulturním centru Chodov v Praze 4. Dále bude všem členům rozeslán list s letáčky, který si každý vytiskne, rozřeže a bude dále distribuovat na různých místech a akcích.

Vladimír informoval o dalším kandidátovi na členství ve Spolku, kterým je František Novák z Mělníka. Představí se na některém dalším srazu.

Pepa s Davidem Podzimkem jednali o možnosti vytvoření databáze. Je třeba stanovit, dle čeho chceme vyhledávat atd. Dále byla projednávána možnost zakoupení vlastního serveru. O podrobnostech bude zevrubně referovat předseda na příštím srazu.

Za dosavadní činnost byl Davidovi udělen Pamětní list, který mu předal náš předseda. David poté podepsal přihlášku do Spolku a vložil členský příspěvek.

Další sraz chystáme asi 21.6. v Českém Brodě, podle Martinových možností. ???

V červenci se sraz bude konat pravděpodobně v hotelu Legie v Praze 2, pokud se Pepovi podaří zajistit salonek. Termíny budou ještě upřesněny.

Vladimír Štrupl, 4.5.2008

Další fotky - ZDE

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář