Jdi na obsah Jdi na menu
 


11.setkání klubu ( projektu ) VETS

1. 4. 2007
11. setkání klubu (projektu) VETS,

proběhlo v sobotu 31. března 2007. Kdo měl zájem zašel dopoledne na military burzu do Dejvic. Tradičně velká akce plná mnoha příležitostí jak si obohatit sbírky. Nemilé bylo, že knihy z produkce AVISu od minule zase o něco podražily, ale jelikož si někteří z nás potřebovali doplnit výstroj, spokojenost nakonec nechyběla.

Vlastní setkání začalo v Plzeňce od 13té hodiny. Účastnili se : Standa, Martin, Diana, Vladimír, Pepa a Olda.

ObrazekVzhledem k tomu, že Pepa vbrzku na nějaký pátek naše řady opustí bylo toto setkání použito i jako valná hromada jednoty ČsOL Český Brod. Dle stanov ČsOL totiž mají členové jednotlivých jednot možnost si založit jednotu v místě svého působení. A jelikož považujeme za vhodné obnovit Brodskou jednotu museli jsme vykonat tuto proceduru, neboť naše první žádost o obnovu jednoty nebyla kladně vyřízena. Tentokrát jsme tedy znovu za přítomnosti dalších zájemců o členství, kulturně a v kulturním prostředí uspořádali volbu našeho budoucího předsedy jednoty, kterým se stal právě Pepa Přerovský. A k nové funkci dostal nějakou tu povinnost. T.j. poslat znovu žádost o obnovení jednoty na ústředí ČsOL. Lze jen doufat, že alespoň vlastní stanovy bude tato tradiční organizace ctít a že ani blížící se sněm ČsOL nebude bránit našim snahám.

V dalším už jsme řešili jen věci ohledně projektu.

Prvním bodem byla nabídka výměny odkazu na stránkách z webu Hloubkaři (http://www.hloubkari.bloguje.cz/), jedná se o web, kterého náplní jsou "Útoky spojeneckého stíhacího a bitevního letectva na pozemní cíle v českých zemích 1944-1945". Proti takové výměně nebyl nikdo a odkaz bude do lišty MENU doplněn.

Následovalo tradiční seznámení s provozem webu, návštěvností a jelikož je konec čtvrtletí tak i s počty VPM, které se zadařilo prezentovat. Jelikož nám bylo umožněno nahlédnout i do oficiální statistiky MO mohlo dojít k malému porovnání. Nicméně, jelikož bychom srovnávali jablka a hrušky ( protože VPM není jen válečný hrob ), nelze tyto data zveřejnit a součástí Monumentu bude jen naše tabulka VPM. Každopádně z výše uvedené statistiky jasně plyne, že máme ještě co dělat.

Pak už se chopil slova organizační výbor.
Předně, stanovy, tak jak jsou zapsané v členské lze považovat za finální verzi. Nebylo k nim žádných připomínek. K tomu tedy zbývá, aby přípravný výbor zažádal MV o registraci spolku a nám, abychom se zvolna začali chystat na volby výkonného výboru. ten jak známo bude mít 5 členů. Shoda zavládla nad jejich titulováním ( předseda a 5 místopředsedů ). Tolik místopředsedů nemá vzor v politice, ale ve snaze zjednodušit případné formální vystupování člena výborů na veřejnosti. Každý místopředseda bude mít na starosti jednu oblast naší činnosti, takže by se ta pozice klidně mohla jmenovat jinak a asi jim taky budeme říkat neoficiálně jinak. Ale protože jsme se jasně dohodli, že vše bude napsané nejlépe jednou provždy, tak se to raději noblesně pojmenuje hned, než by se to časem muselo přejmenovávat. Budeme mít tedy místopředsedu pro správu dat, pro technické věci ( např. v oblasti budoucí administrace, správy domény ), pro tiskovou a historickou práci a pro ekonomické záležitosti ( jinde mu říkají pokladník ). Volba proběhne do květnového setkání, každý bude moci volit jen jednou ( ale pochopitelně více osob na různé pozice ), volit může buď osobně na dubnovém a květnovém setkání, nebo internetem ( ale to pouze v členské sekci ). Pro volby bude v členské sekci vlastní rubrika, kde se případní kandidáti na jednotlivé pozice představí a popíší svoje představy fungování pro první volební období, neboť tím vlastně budou jednotlivé pozice i budovat. Důležitá maličkost, volit mohou jen registrovaní členové ( tedy ti se vstupem do členské sekce ). Mnoha zájemcům byla tato možnost nabízena, leč někdy zůstala dosud nevyužita, takže takovým moc času na registrování hesla nezbývá.

A pochopitelně se objevili první ekonomické záležitosti. Velmi stručně řečeno se jedná o to, že roční provoz našich webů a domén bude stát cca 2000 Kč. To je dost horní hranice, řešili jsme částku 1200 Kč, já ji zaokrouhlil poněkud nahoru. Z toho plyne, že přinejmenším v úvodu nebudeme potřebovat účet. Na ten by došlo až v případě nějakých darů nebo větších položek. Důvodem jsou pochopitelně bankovní poplatky.

Do konce května by se tedy doufejme mělo zadařit spolek registrovat a posléze by došlo i na případné právní nuance, které jsou nezbytné pro vnitřní fungování, ale to už bude věc zvoleného výkonného výboru.

Proto je nezbytné, aby se členstvo podívalo do členské sekce a alespoň přidalo hlas některému z kandidátů. Jelikož pro volbu bude rozhodující prostá většina z účastníků voleb, může se stát, že se někdo stane vyvoleným i za dva hlasy.

Závěrem jsme ještě pohovořili o postupném doplňování souřadnic u nezaměřených VPM, což jak jsme se shodli bude běh na dlouhou trať. A Martin představil první náhled na Metodiku mapování VPM, což bude ( doufejme ) hlavní produkt letošního roku.

A toť vše, těším se na další setkání v dubnu

Martin

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář