Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na sever od Českého Brodu

22. 3. 2006

Na sever od Českého Brodu
Cyklotrasa v001
Délka trati : cca 35 km
Převýšení : minimální
Obtížnost : nízká

Zahájíme v Českém Brodě ( pro odvážné s automobilem je možnost zaparkovat u nádraží, u našich supermarketů případně u restauce U Hrabětů, pro místní U Besedy ) , a vydáme se směrem východním na Klučov. Ten po chvíli míjíme, případně obec navštívíme neboť jsou zde dvě pietní místa. Dále pokračujeme na Poříčany, kde při průjezdu obcí po levé straně naproti Sokolovně míjíme pomník Padlým. Pokračujeme stále rovně a po mostě překonáme dálnicí. Za ní je přes les po pravé straně obec Třebestovice s jedním pomníkem. Kdo má zájem, nebude litovat, pomník je vzorně udržován. Ostatní jedou až na křižovatku, kde se dáme doleva ( směr Velenka ). Míjíme motorest ( cestou je ještě dost restaurací ) a u obchůdku se dáme doprava na Kersko. Kdo má zájem může navštívit obec Velenka. U kostela je velmi pěkný pomník Padlých. Po průjezdu Kerskem, kde po pravé straně mineme známou restauraci se vydáme doleva do obce Semice. Zde u školy je udržovaný pomník Padlých a pokračujeme na Přerov nad Labem. V této obci je pomník součástí Skanzenu ( Polabského národopisného muzea ). Toto místo samo o sobě stojí za návštěvu, ale kdo spěchá, může na pomník nahlédnout přes plot od silnice. Projedeme obcí, u benzinové pumpy překonáme křižovatku a pokračujeme na Mochov. Ten můžeme na jeho okraji minout nebo obec navštívit, neboť na návsi je pěkný pomník Padlých. Každopádně odsud už pokračujeme zpět do Českého Brodu. Cestou projedeme obcí Vykáň, kde je po pravé straně pomník Padlých, následuje obec Černíky a jako poslední obec Štolmíř, kde je pomník hned po levé straně na malé zatravněné ploše poblíž restaurace. A to už jsme v podstatě zpět v Brodě.


Obrazek



Český Brod

Výška nad mořem : 218 m
Památky : chrám svatého Gotharda na náměstí a vedle stojící pozdně gotická zvonice, řada historických domů jako stará radnice ( cp.1 ), Podlipanské muzeum s novou expozicí Bitvy u Lipan, Pomník Prokopa Velikého, městské hradby, předhradí Kouřimské brány, kostel Nejsvětější trojice se zvonicí
www : http://www.cesbrod.cz/


Klučov

Výška nad mořem : 207 m
Památky : archeologická rezervace "Na Ptáčku" - jedno z nejstarších hradišť v Čechách
www :http://www.klucov.cz/


Poříčany

Výška nad mořem : 203 m
Památky : kostel Narození Panny Marie
www : http://mujweb.cz/instituce/obec.poricany



Třebestovice

výška nad mořem : 196 m
Památky :
www :http://www.trebestovice.cz/


Velenka

Výška nad mořem : 198 m
Památky : kostel svatého Petra v okovech
www :


Semice

Výška nad mořem : 179 m
Památky : kostel svaté Máří Magdalény
www : http://www.volny.cz/ou.semice/


Přerov nad Labem

Výška nad mořem : 178 m
Památky : kostel svatého Vojtěcha, zámek ( vystavěný z původního torza správního sídla Břevnovského kláštera, přestavěného na lovecký zámeček a nakonec opravený v letech 1822-23 ), Polabské národopisné muzeum s celou řadou staveb ( www.polabskemuzeum.cz )
Zajímavosti : Muzeum MOTO & VELO (čp.27 )
www : http://www.prerovnl.cz/


Mochov

Výška nad mořem : 193 m
Památky: kostel svatého Bartoloměje
www : http://www.sweb.cz/obecmochov/


Vykáň

Výška nad mořem : 194 m
Památky : kostel svatého Havla
www :


Černíky

Výška nad mořem :
Památky:
www :

Štolmíř

Výška nad mořem :
Památky : kostel svatého Havla
www :




 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář