Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč GIS ?

22. 1. 2006
Mapování vojenských pietních míst s sebou pochopitelně přináší celou řadu informací. Jednou z nich jsou i souřadnice těchto památek a míst. Je celá řada způsobů jak tyto souřadnice využít. Jedna možnost je udělat z nich tabulku a vlastní památky "nějak od ruky" zakreslit do plánků. Nebo druhá - použít možnosti geografických informačních systémů a pomocí programů vytvořit přehledné mapky.

Ostatně s vyjímkou náčrtků u jednotlivých příspěvků o pietních místech by prakticky všechny mapky měly být zpracované pomocí GIS. Tedy pokud vím dosud tomu tak je.

Takže o čem bude GIS v rovině těchto stránek ?

V první fázi ( t.j. ) do přechodu na placený program, který bude umožňovat download tu bude vlastně jen popis práce při sběru dat a případně popis software, který je využíván. Vzhledem k tomu, že tento sw je výhradně freeware by už toto mohlo být přínosem. Pochopitelně je možné i srovnání s komerčními programy.

V druhé fázi by situace měla být o něco růžovější, neboť budou ke stažení např. zpracované shapefile památek.

Asi zatím zklamu uživatele GPS, ale nemám moc zkušeností z přenosem dat PC - GPS a tak zde nebude moc pojednáno o waypointech. Ale uvítám případnou spolupráci.

A proč je tato rubrika až teď ?

Protože jsem neměl jistotu, že o to bude zájem. On sice není moc velký, ale dva hlasy v anketě jak dál ? jsou pro mně zatím dost na to, abych postupoval i tímto směrem.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

08-12-2006--1902

(08-12-2006--1902, 8. 12. 2006 19:02)

08-12-2006--1902