Jdi na obsah Jdi na menu
 


Taiber František

23. 8. 2009

plk. František Taiber

Obrazeknarozen:  dne 18.11.1909 v Bartošovicích v Orlických horách, ve smíšené rodině, matka Češka a otec Němec

Po ukončení obecné školy, pokračuje v Klášterci nad Orlicí na měštanské škole. Vyučil se strojním zámečníkem.

V roce 1927 nastoupil do Školy odborného dorostu letectva. Po skončení této školy, již jako pilot, se dobrovolně dává odvést na vojnu. Zde je ve Stíhací škole v Chebu cvičen jako stihač. Absolvuje také výcvik nočního létání. Poté slouží jako polní pilot v hodnosti četaře. Z armády odchází v hodnosti rotného v roce 1937 a létá jako dopravní pilot u Čs.letecké společnosti.
Po okupaci republiky odchází koncem července do Polska, které brzy opouští.

21.srpna 1939 ve Francii vstupuje do Cizinecké legie. Po vyhlášení války nastupuje k francouzskému letectvu jako pilot bombardovacího letadla se zaměřením na noční létání.
Do válečného dění nezasahuje.

19.6.1940 odlétá ve skupině majora Hesse do Anglie. O měsíc později, je přijat do RAF jako vojín, již asi po měsíci má hodnost seržanta a 10.září se zúčastní ve Wellingtonu KX-R výr.č.L 7783 náletu na nádraží v Bruselu, kde je soustředěno značné množství vojska a techniky k přípravě na invazi do Anglie.

Seržant Taiber byl dobrý pilot a brzy se stává kapitánem letadla a dostává svou posádku.

Po odlétání operačního turnusu je zařazen k transportní skupině RAF, poté nějaký čas působí ve funkci instruktora létání.

Nakonec se opět vrací k 311. peruti.
Měl vždy výtečné hodnocení, ale nesnášel poměry, které vládly na Inspektorátu čs.letectva a tak v anglických hodnostech postupoval rychleji nežli v českých.

Do republiky se po válce vrací jako kapitán letectva a slouží na letišti Ruzyně jako velitel dopravní skupiny. Dosáhl hodnosti majora.

Po únoru 1948 musí opustit armádu. Je degradován na vojína, naštěstí nebyl uvězněn, ale pracovat může jen jako dělník - pomocný asfaltér a nesmí do pohraničí.

V roce 1968 byl rehabilitován a  byla mu vrácena byla důstojnická hodnost, je povýšen na podplukovníka v záloze. Zemřel v Praze v roce 1973, kde je i pochován..

1.června 1991 byl povýšen na plukovníka in memoriam.

Za svoji bojovou činnost byl několikrát vyznamenán, dvakrát Čs.válečný kříž 1939, medaile Za chrabrost, Čs.vojenská medaila Za zásluhy I stupně, Čs.pamětní medaile se štítkem F-VB a též některá britská vyznamenání.

Při příležitosti stého výročí narození mu byla odhalena pamětní deska péčí rodiny a rodné obce na domě, kde se narodil. Odkaz zde

 

Informace: Zdeněk Volf

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář