Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plk. i.m. Blažej Konvalina

4. 8. 2007
Plk. i.m. Blažej Konvalina


ObrazekNarodil se 3.1.1919 v Blížkovicích (okr. Znojmo). Vyučil se strojním zámečníkem u firmy Kaenský v Moravských Budějovicích. V rámci akce „1000 pilotů republice“ se dobrovolně přihlásil do letecké školy v Brně. Vojenskou základní službu nastoupil v Prostějově. 
V dubnu 1939 byl po rozpuštění československé armády byl propuštěn do civilu. Dne 1.8.1939 se svým kamarádem J. Hloužkem (Jackov, okr. Třebíč) odejel do Ostravy na „uhelnou brigádu“ a následně ve Slezsku překročili hranice do Polska. Tam vstoupil do čs. vojenské jednotky a zúčastnil se ústupových bojů. Dále putoval přes Krakov, Lešno, Moskvu, Oděsu, Varnu, Cařihrad do Port Saidu, Suezu, Adenu, přes Bombaj do Kapského Města. Tam dorazil 30.9.1940. Odtud putoval lodí do Anglie.
V Anglii absolvoval výcvik u 1., 258., 54. a 65. peruti a po jeho abslolvování byl přidělen ke 313. peruti RAF, letce „A“ jako pilot-stihač. Dle vyjádření velitele byl jedním z nejlepších letců, neúnavný a nadšený ve službě, statečný v boji proti nepříteli.



od 1.6.1941   
nasazen v rámci úkolů 313. perutě při ochraně konvojů
22.1.1942   
smrtelně havaroval (sledoval vedoucího pilota a při vybírání piké narazil do země) ve 12:01 v průběhu cvičného leteckého souboje v malé výšce nedaleko mateřské základny (letoun Spitfire Mk.VB AD547 (RY- ), 11 km jihozápadně od Hornchurche v lokalitě Purfeelt Farm 
1947
povýšen do hodnosti štábního rotmistra letectva in memoriam


Byl pochován dne 28.1.1942 na hřbitově (hrob č. A-1348)v Hornchurch, hrabství Essex  v Anglii.  V roce 1947 byly do ČSR dovezeny urny s prstí z hrobů zahraničních letců RAF.
V roce 1997 uložil starosta Blížkovic urnu s prstí z hrobu B. Konvaliny v jeho rodné obci.

Poznámka:
Matka a příbuzní byli vyšetřováni gestapem a vězněni v Kounicových kolejích v Brně. Protože se však neprokázalo, že rodiče věděli o jeho odchodu do zahraničí, byli po čase propuštěni. Po zbytek války však zůstali pod dohledem gestapa. Byli vystaveni šikaně ze strany německých úřadů a místních kolaborantů v čele s Raškovou.

Sgt. Špaček (vedoucí pilot) byl vojenským tribunálem uznán vinným za leteckou nekázeň (nenodržení předepsané letové hladiny) a degradován na vojína. Šlo o exemplární trest, který měl mít pro ostatní piloty odstrašující účinek. Špaček se k 313. peruti vrátil 22.7.1942. Získal pak zpět svoji hodnost a následně byl povýšen do důstojnického stavu.


Zdroj:
OV ČSBS Třebíč: Bojovníci za svobodu 1939-1945
J. Railich: Na nebi hrdého Albionu, 7. část
Účelová publikace "Blížkovice" vydaná k 650. výročí první písemné zmínky o obci 
Svědectví paní Ludmily Bulíčkové z Blížkovic


Odkaz na pamětní desku a  kenotaf (rodinný hrob) s prstí B. Konvaliny v Blížkovicích - ZDE

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář