Jdi na obsah Jdi na menu
 


František Fryč

10. 12. 2006
plukovník František Fryč

Obrazek23.12.1895 – 9.9.1973

Důstojník Československé armády. Za války pracoval ve zpravodajské službě a byl zapojen do skupiny generála Moravce v rámci IV. Oddělení Ministerstva národní obrany v Londýně. Po válce působil v letech 1945-1949 jako přednosta šifrového oddělení na MZV. Po svém prvním zatčení 23.4. 1948 a tříměsíční vazbě v Pankracké věznici byl pensionován.

Roku 1949 byl znovu zatčen v souvislosti s akcí D/4 (internace režimu nepohodlných osob ve věznici Mírov) a na základě informací J. Bydžovského, který se domníval, že plk. F. Fryč odešel do exilu - proto jej uvedl ve vynuceném doznání jako spolupachatele "vraždy Jana Masaryka".

Ačkoliv byl plk. Fryč podroben těžkému fyzickému i psychickému týrání veškerá svá obvinění neustále popíral. Obdivuhodná odvaha a statečnost, s jakou plk. Fryč dokázal čelit svým vyšetřovatelům byla jedním z hlavních důvodů proč bylo vykonstruované obvinění z vraždy Jana Masaryka staženo.

Plk. Fryč byl v roce 1950 na základě nedostatku důkazů odsouzen „pouze“ ke třem letům těžkého žaláře. Po svém propuštění po odpykání trestu dožil v ústraní v Rychnově nad Kněžnou.

V roce 2000 my byl udělen titul „čestného velvyslance“ in memoriam.

( Zdroj : stránky MZV ČR )
Fotografie poskytla : Nela Dubáková

Odkaz na místo hrobu plk. Fryče - ZDE
 

Náhledy fotografií ze složky plukovník František Fryč

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář