Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stoletý válečnýveterán Imrich Gablech

3. 11. 2015

Stoletý válečnýveterán Imrich Gablech

          Ve středu 4. listopadu 2015 se dožívá úžasných sta let válečný veterán – pilot plukovník ve výslužbě Imrich Gablech z Havlíčkova Brodu. K tomuto významnému životnímu jubileu mu přijela poblahopřát delegace z Krajského vojenského velitelství Jihlava v čele s plukovníkem Janem Ňachajem. Celá návštěva se nesla v přátelském duchu, vždyť se setkali dlouholetí přátelé, kteří si mají vždy co říci, zavzpomínat na společné zážitky a vzájemně se potěšit. Je skvělé v jaké báječné náladě se vždy nesou návštěvy u Imricha Gablecha, člověka, jehož život by vydal za silný román.

plk.-v.v.-imrich-gablech---neuveritelnych-100-let.jpg

         Imrich Gablech statečně uletěl 7. června 1939 s dalšími kolegy v celkem čtyřech letadlech do Polska na letiště v Deblinu. Toto letiště bylo 2. září 1939 bombardováno Němci a tak náš statečný pilot neváhal a opět na poslední chvíli uletěl na východní část Polska, nejprve do GóryPulawske a potom do Horodenka. 17. září 1939 ovšem toto území začala obsazovat Rudá armáda, která ihned pozatýkala všechny letce, mezi kterými působil i Imrich Gablech a většinu z nich obvinila ze špionáže. Imrich dostal pět let nucených prací, nejprve ho převezli do uhelných dolů v Marhanči, po pár týdnech k povodí řeky Pečory, na budování železniční tratě do Vorkuty. V roce 1941 se odsouzení vzbouřili, pracovali zde v nelidských podmínkách a to téměř o hladu. Komisaři prohlásili Imricha za jednoho z podněcovatelů a přišili mu dalších deset let nucených prací navíc, jako třešničku na dortu mu přidali jednodenní korekci v díře bez jídla a pití. Když Sovětský svaz napadlo fašistické Německo, bylo hodně polských vězňů, mezi nimiž byl i Imrich, propuštěno. Co ale dál? Naštěstí potkal kamaráda, který mu řekl o lodích, které vyplouvají z Archangelskado Velké Británie, kde bude mít jistě možnost se přihlásit do RAF a opět jako pilot bojovat proti nacistům. Imrich Gablech byl ovšem po všech útrapách z gulagů velmi zesláblý,  proto už bohužel nemohl létat. U letadel však zůstal, přeškolil se na pozemního navigátora a v této neméně důležité funkci působil do konce války. A po válce? Nejprve byl pověřen leteckou kontrolou v Praze Ruzyni, pak byl uveden do funkce velitele letiště a letecké základny v Havlíčkově Brodě. Po únoru 1948 ovšem situace nepřála těm, co bojovali na západě a tak byl z armády propuštěn i Imrich. Dlouho sháněl zaměstnání, pracoval v dělnických profesích za minimální mzdu a byl mu život nemile zpestřován jako osobě nežádoucí. Po tom všem ovšem Imrich Gablech rozhodně nezahořknul, život bral takový, jaký byl. Po roce 1989 se ale vše změnilo a i tento hrdinný člověk se dočkal náležitého ocenění, je držitelem mnoha domácích i zahraničních vyznamenání. V roce 2009 mu byl prezidentem Václavem Klausem propůjčen Řád bílého lva.

gratulanti-z-kvv-jihlava.jpg

Pan Imrich Gablech je od 20.11.2014 v péči nemocnice v Havlíčkově Brodě, v současné době leží na LDN, kde o něj nadstandardně pečuje kolektivprimáře MUDr. Havla.

Text a foto: Libuše Pavlíčková Krajské vojenské velitelství Jihlava

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář