Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reportáž ze Dne válečných veteránů v Brně 2012

21. 11. 2012

Reportáž ze Dne válečných veteránů v Brně 2012

 

014.-na-slavkovskem-bojisti-2.jpgCelou sérii akcí k uctění Dne válečných veteránů v Brně a okolí pořádala ve dnech 9. – 11.11.2012 pracovní skupina VISEGRAD WORKING GROUP for MILITARY CEMETERIES tvořená spolky Signum Belli 1914 (ČR), Krajczáros Alapítvány (Székesfehérvár, Maďarsko), Crux Galiciae (Gorlice, Polsko), KVH Beskydy (Humenné, SK).

Významnou měrou se na pořádání podíleli  členové českobrodské jednoty ČSOL Jiří Vrba, Radim Kapavík, Jan Kincl a Petr Tichý.

Program začal konferencí VELKÁ VÁLKA V HISTORICKÉ PAMĚTI STŘEDNÍ EVROPY, která se konala v pátek 9. listopadu 2012 od 16 hodin v Historickém sále Moravského zemského muzea v Brně.

Výše uvedené spolky zde laické i odborné veřejnosti představily svou činnost, slovo dostali i hosté ze spřátelených organizací a spolků. Příspěvky přednesli zástupci Historického c.k. řadového pěšího pluku č. 18 z Hradce Králové, Fundacija Poti miru v Posočju (Kabarid, Slovinsko), Schwarzes Kreuz (Vídeň, Rakousko), Muzea 1. světové války Monfalcone (Monfalcone, Italie), Velká vojna (Slovensko). Těší nás zejména velký zájem z řad novinářů odborných publikací se zaměřením na historii, historiků, muzejníků i studentů historicko-vědných oborů.

Konference pokračovala panelovou diskuzí dlouho do noci na nejrůznější témata v Hruškách, které se pro nás staly po celý víkend základnou.

V sobotu ráno vyrazil autobus z Hrušek směr Brno a jeho okolí. První zastávkou byla Mohyla míru u Prace, kde si účastníci poslechli zasvěcený výklad o Bitvě tří císařů, cestou k Brnu shlédli i další místa s touto významnou bitvou spojená, Žuráň, Santon…. V Brně už na nás čekala prohlídka Jurkovičovy vily, vily významného architekta, který mimo jiné projektoval za první světové války válečné hřbitovy v Haliči. Další část programu byla věnována tématu obléhání Brna Švédy, prohlédli jsme si Měnínskou bránu, kostel Nanebevzetí Panny Marie na ulicí Kozí, kostel svatého Jakuba s hrobem Ludvíka Raduit de Souches a další památky v historickém centru centru Brna, přes Petrov jsme se přesunuli na Špilberk, kde skončila procházka po Brně.

V tu chvíli už ale na brněnském centrálním hřbitově začínalo setkání příznivců geocachingu, kterých se tam s rodinami sešlo na stopadesát. Vyslechli si základní informace o hřbitovu a jeho architektech i významných osobnostech kulturního, vědeckého a společenského života v Brně, kteří jsou na hřbitově pohřbeni. V tu chvíli jsme se k nim se svými hosty připojili.

Následovala komentovaná prohlídka vojenské části centrálního hřbitova. Navštívili jsme hroby obětí nacismu, pohřebiště vojáků Rumunské armády, čestné pohřebiště rudoarmějců i německý válečný hřbitov. Poté následoval přesun do části kde jsou pohřbeni vojáci brněnských posádek z předválečného období, pruští vojáci, dánští zajatci i oběti napoleonských válek.

Prohlídka skončila v další sekci u centrálního pomníku obětem 1. světové války pietním aktem s položením věnců zúčastněných organizací. Důstojnou kulisu pietnímu aktu dodal nejen velký počet účastníků, ale i čestné stráže v uniformách 8. pěšího pluku původně sídlícího v Brně a jejich polských kolegů z Krakowa.

Následoval přesun zpět do Hrušek, kde jsme se při družné zábavě dozvěděli něco i z jiného oboru, a sice o historii moravského vinařství. Vrcholem večera byl pravý maďarský guláš uvařený našimi přáteli ze Székesfehérváru.

V neděli ráno jsme se rozloučili se zahraničními hosty, kteří se rozjeli ke svým domovům, Náš program však pokračoval.

V loňském roce jsme obnovili tradici polních mší na vojenském hřbitově v Olomouci-Černovíře. Také letos proběhla v neděli 11. listopadu v 11 hodin na tomto hřbitově polní mše sloužená kaplanem AČR Jaroslavem Zoubkem. Účast na této akci i přes velkou snahu tuto akci medializovat nebyla velká, přesto věříme, že tradice zůstane i v příštích letech zachována. Po skončení polní mše proběhl krátký pietní akt s položením věnců, výkladem o historii černovírského hřbitova a také představením knižní prvotiny našeho spolku – Klášterní Hradisko 1914-1918: Střípky z historie c. a k. vojenské nemocnice, jejích poboček a ostatních nemocnic a lazaretů v Olomouci během Velké války od našeho člena Jaroslava Hudského.

Nedělní program definitivně skončil účastí na pietním aktu v Kapli padlých v Brně-Tuřanech, konečně už v roli obyčejných diváků.

 

Petr Tichý

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Informace

(Karel Černoch, 22. 11. 2012 9:59)

Skvělá akce! Škoda, že jsem o ní osobně nevěděl, nemohl pozvat členy jednoty a organizace. Možná je to jen pro uzavřenou společnost, takže pokud ano, omlouvám se. Pokud ne, díky za pozvání příště, spojení sil.

Re: Informace

(martin, 22. 11. 2012 10:19)

napsal jsem autorovi článku, je chyba i u nás, že jsme moc nepomohli s propagací na našich webech.

Re: Informace

(Petr Tichý, 22. 11. 2012 17:43)

Děkuji. Akci pořádá pořádá spolek SignumBelli 1914 zejména pro své partnery z ostatních spolků višegradské skupiny, ale jak je vidět z textu, je otevřena i dalším zájemcům mimo naši skupinu.
V loňském roce jsme vše dělali v Olomouci, letos a pravděpodobně i v dalších letech bude základnou Brno, resp. Hrušky kde máme logistické zázemí.
Rádi vás v příštím roce na naší, případně podobných akcích pořádaných spřátelenými spolky ve míněných zemích uvidíme.