Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dětský den v Českém Brodě 2013

15. 9. 2013

Dětský branný den v Českém Brodě

p1020270.jpgTuto akci každoročně pořádá občanské sdružení Českobroďák ve spolupráci s mnoha dalšími organizacemi a spolky. Bez Českobroďáků by však dětský den dozajista nebyl.I naše jednota ČsOL se s malou troškou přidává do tohoto mlýna. Tedy obhospodařujeme jedno stanoviště celé akce.

 Naše stanoviště se letos podobně jako loni skládalo ze dvou částí. První je stánek s prezentací historie legionářů v Českém Brodě, Československé obce legionářské a vojenských pietních míst Českého Brodě a druhou část tvoří házeliště granátů.

 V první části se zájemci mohli seznámit jak s historií, tak i překvapivým množstvím památek v Brodě. Stanoviště bylo povinným pro všechny dětské soutěžící z Českobrodska a skoro povinné pro děti z větší vzdálenosti. Protože u přespolních se dá neznalost památek pochopit. Stanoviště vedl bravurně Marek, který dokázal odpovědět nejen na všechny dotazy, ale přitáhnout k mapě s památkami i ty nejmenší, takže nakonec i dětí z většího okolí mohli zkusit, kde se co v Brodě nachází. Rozhodně velmi pozitivním zjištěním bylo, že děti s mapou (zde spíše s orto mapou) pracovat umějí. Zjevně ji znají z internetu a jak jsme zaslechli, i ve školách to k vidění je.

 Druhé pracoviště měl pevně v ruce Olda. Opět perfektně odbavoval návaly dětí a bravurně rozdělovat vzdálenosti cílů podle věku dětí, takže každé muselo odejít spokojeno.

 Zázemí a chod obou stanovišť zajišťoval Vláďa Ježek a Marta. Přípravou dárků pro soutěžící počínaje a rozdávání razítek za splnění disciplín konče. Letos jsme měli celkem štěstí na množství i rozmanitost dárků. Honzin zajistil propagační brožury z ČsOL, spolek a jednota brožury z edice Knihovna, Pepa věci k projektu Legie 100 a knížky, dále pár set balónků a dárky od sponzorů (CD, DVD a drobnosti), prostě pro každou věkovou kategorii něco.

 Zvláště věci od ČsOL nám velmi pomohly zvětšit povědomí o legionářích v našem regionu. Zas na druhou stranu, dětem největší radost dělaly balónky.

 Nelze pochopitelně zapomenout na Ondru a Vladimíra, kteří působili v odvodní komisi. Oba mají na svědomí dalších pár set potencionálních rekrutů. Pochopitelně ve spolupráci s celou komisí, kterou už tvořili Českobroďáci.

 V rámci našeho stánku měl svoji premiéru také další přírůstek do naši edice Knihovna a to díl 101, vojenská pietní místa města Kolín.

 Celý den jsme ukončili malou schůzí a plánováním dalšího ročníku. Lze konstatovat, že letos se již podařilo stánek zkombinovat s házelištěm podstatně lépe než loni. Takže nyní je třeba vymyslet něco dalšího do stánku na příští rok, tedy když o nás budou Českobroďáci i dále stát.

 Každopádně to byl jak doufám pro všechny příjemný den. Několik set dětí (více než 300, tedy víc než loni) si to jistě užilo. Počasí také vyšlo nad očekávání, atrakcí bylo dost, takže takhle nějak má fungovat sdružení zaměřené na pomoc ostatním. Klobouk dolů před Českobroďáky a jejich nadšením.

 Zapsal Martin

 

Náhledy fotografií ze složky Dětský den 2013

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář