Jdi na obsah Jdi na menu
 


1 zpráva z akce Dukla 2009

5. 10. 2009
1 zpráva z akce Dukla 2009


ObrazekOdjezd z Prahy 3.10.2009 0:25.00 hod. 2 autobusy cca 80 osob, členové Čsol a jiní sympatizanti. Noční přejezd přes Moravu v Brně nastupovali další osoby. Ranní příjezd do Nových Zámků. Zde pietní akt u ilegálně vyvěšené pamětní desky a projev k tématu bojů na Maďarsko-slovenské hranici v roku 1919. Deska visí na budově matice slovenské, která je spíše zaměřena negativně ve vztahu k otázce československého státu, ale zde je však postavena do kontrastu s maďarským obyvatelstvem jižního Slovenska. Né však ve městě Nové zámky, zde  je  2/3 slovenského a 1/3 maďarského obyvatelstva. Přesto není deska umístěna na původním místě na náměstí.

Přejezd do Bajče zde pietní akt u znovu obnoveného pomníku padlým příslušníkům 7.dobrovolskéhoo praporu.(9 osob) Pomník obnoven iniciativou por.Pavla Kuthana a bratra Bilského.  Zde je paradoxně o pomník pečováno a je podporován místním starostou – velký kontrast k N.Z.
    Další zastávkou bylo Štůrovo zde pietní akt u hromadného hrobu československých legionářů a také maďarských vojáků.Projev Ing.Slabáka ze svazu slovensko-maďarského porozumění.Krátká procházka městem s výhledem na katedrálu v Esztergolmu. Nalezeno další velké VPM.(330 obětí 2.SVV)
Cestou na sever dvě zastávky v obcích Pastovce a Ipelský sokolec zde hroby
Československých legionářů.

Zvolen zde pietní akt u desky na domu gen.J.J.Šnejdárka, zde přečten osobní děkovný dopis od vnučky  p.generála,  drobné a milé pohoštění od dědičky.

Poté prohlídka obrněného vlaku umístěného pod Zvolenským zámkem.Tímto oficiální program 1.dne skončen, přesto několik účastníků navštívilo s podrobným výkladem pana doktora Vrábela židovský hřbitov, kde jsou uloženy ostatky 124 obětí 2.SVV jsou to židovští obyvatelé zvolena a dále popravení partyzáni.
Druhý den výpravy jsme zhlédli muzeum SNP v B.Bystrici s pietním aktem.Dlouhý přejezd do Liptovského Mikuláše , zde pietní akt na hřbitově obětem bojů při osvobozování v této oblasti ( cca 1000 osob) Dále dlouhý přejezd do Svidniku zde jsme rozbili na další 3 noci svůj tábor. Starší účastníci ubytováni na pokojích a ostatní v tělocvičně. Kde  se již v tuto dobu kdy píšeme tento příspěvek ozývá zasloužené chrápání.
Plány na další dny návštěva polské Dukly a následující den slovenská část bojišť.
 
 
   

 

Náhledy fotografií ze složky Dukla 2009

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář