Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zápis ze 7. schůze jednoty ČsOL v Českém Brodě

28. 9. 2009
Zápis ze 7. schůze jednoty ČsOL v Českém Brodě


V neděli 27, záři proběhla v Kolíně a okolí schůze jednoty ČsOL Český Brod.

ObrazekSešli jsme se před jedenáctou hodinou u informačního centra v Kolíně a naší první zastávkou byl starý židovský hřbitov. Po jeho prohlídce, kde se nepodařilo najít žádné VPM, jsme se vypravili na nový židovský hřbitov, kde jsme v tomto hledání byli podstatně úspěšnější. Na tomto hřbitově jsme položením kytice za naši jednotu také uctili památku židovských obětí 2. světové války z Kolínska u zdejšího pomníku.
VPM nalezená na tomto hřbitově a později i v dalších lokalitách v Kolíně si vzal na svá bedra Honzin.
A třetím místem, které jsme navštívili byl opět hřbitov, tentokrát Ústřední hřbitov. Zde jsme vzpomenuli Radka Peřinu, účastníka mise SFOR a položili kytici na jeho hrob. Následně jsme ještě položili kytici u pomníku odboje českých námořníků. Při této příležitosti se prostě nedalo přehlédnout, že na pomníku chybí jak znak námořníků, tak většina desek. Respektive zbyla už jen miniaturní destička z nápisem 1918. Plně Obrazekdoufáme, že se desky pouze přesunuly do opravy a brzo budou na svém místě zpět. Jiná varianta nás ve městě, jehož představitelé tak dbají upomínek na náš odboj ani nenapadá.

Tímto dopolední, respektive částečně i odpolední oficiální část skončila a mohli jsme se přesunout do zadaného salónku k vlastní schůzi.

Účast za jednotu nebyla vůbec špatná, účastnili se bratři a sestry: Šíma, Tichý, Kincl, Brynych, Kain, Přerovský, Štruplová, Štrupl, Tetur a Doležal. A dva hosté.

Program schůze po svém schválení byl následující:
1) přijetí nových členů: pro přijetí Jirky Porteše a Ferdinanda Vrábela byli všichni přítomní. Oba, ač opět ne od Brodu se účastní našich akcí a podílí se na projektu mapování vojenských pietních míst. Pro naši jednotu se bude jednoznačně jednat o přínos.

2) zabezpečení akcí jednoty do konce roku 2009
- seminář k problematice VPM, který bude letos v Praze, pozvánky budou vytvořeny do konce října, technicko administrativně má akci na starost Standa Kain a Aleš Zahradníček z naší jednoty, akce je finančně zabezpečená, sobotní oficiální program bude společný se Spolkem pro VPM a nedělní víceméně také, neděli má na starosti Honzin a bude se jednat buď o návštěvu Lidic (nebo v případě nepřízně počasí o nějakou lokalitu či akci v Praze)
- založení dvou schránek pro hru geocatching (1x u Mělnického Vtelna – Vladimír, Pepa, Diana a druhá na Moravě – Petr Tichý)
- prezentace jednoty a spolku na setkání veteránů na Komorním Hrádku - Martin
- ještě letos vydat dvě brožury společně se Spolkem pro VPM (viz. další body)
- dva naši členové se budou účastnit zájezdu ČsOL na Dukelské bojiště

Obrazek3) k brožurám Beroun a Jeseník jenž budeme za podpory ČsOL vydávat společně se Spolkem.
- Jeseník je již po „spolkových“ korekturách vlastně hotov, data jsou poskládána, je třeba doplnit předmluvy od ČsOL a z Jesenicka
- Beroun – chybí doplnit již nafocené tři VPM (doplní Pepa), následně proběhne ještě rychlá korektura, protože kostra je skoro stejná jako u předchozích dílů a doplní se předmluva, obě sestavené brožury se odevzdají do 15. října do ČsOL
- k brožurám „Legionářské deníky“, tato položka vyjde v podobném formátu jako knížky k VPM, ale „pouze“ v elektronické podobě, a pokusíme se Honzinovi usnadnit jeho boj s čínskými znaky

4) Pepa nás jako obvykle obšírně seznámil s ekonomickou situací naší jednoty. Jako obvykle je v zásadě dobrá. Ani do budoucna nebude naše jednota vybírat členský příspěvek, máme dostatek peněz na zajištění našich akcí a to včetně důstojného průběhu pietních akcí

5) Jelikož má naše jednota v ČsOL na starosti i podporu hry geocatching, informoval nás o průběhu přípravy mincí (geocoinů) pro tuto hru. Mincí o průměru 36 mm se vydá přibližně 100 kusů a ty se rozdělí jednotám se zájmem o tuto hru a posléze se rozletí do světa podporovat myšlenku legionářské tradice.

6) Předběžně jsme již začali pracovat na plnu akcí na rok 2010, bude se jednat zejména o tyto akce:
- zájezd a pietní akce na Moravě - duben
- pietní akty v květnu
- valná hromada jednoty v Českém Brodě - červenec
- pietní akty, září a říjen
- pietní akt v září – štkpt. Morávek, Kolín
- den válečných veteránů
- uspořádání semináře k VPM, společně se Spolkem pro VPM v Praze – začátek června
- seminář k problematice VPM, pravděpodobně v Praze (20. – 21. 11.)
- založit další dvě skrýše pro hru geocatching
- podílet se na vydání dalších brožur k problematice VPM, jmenovitě tituly určíme na semináři, jedním z favoritů je okres Bruntál
- uspořádat minimálně jednu schůzi jednoty mimo Prahu i Brod (Kolín, Poděbrady)
- zahájit přípravné práce pro vznik pamětní desky pro gen. Krzáka

7) S velkou nelibostí také sledujeme nehorázně narůstající nedostupnost produktů bývalého AVIS a současného PIC MO. Jde o neskutečné množství krásných a faktograficky bohatých knih vydávaných za peníze MO, jenž jsou dostupná tak maximálně v několika knihovnách a případný laický zájemce je odkázán na antikvariáty a burzy, kde si tyto původně neprodejné knihy může po pár stech za kus zakoupit. Za takové situace se domníváme, že jsou jen dvě další možné cesty jak dál. Buď bude MO dávat dané tituly v elektronické podobě na internet, jak tomu bylo dříve (a nyní to již není), nebo prostě tyto historické a podobné práce prostě nebude vydávat vůbec a bude se vše řešit komerční cestou, tak aby se peníze daňových poplatníků dostali i ke spotřebě daňových poplatníků. Samostatnou kapitolou by jistě bylo i to, že dříve bylo občas možné tyto tituly od MO získat, dnes je to zhola nemožné.

ObrazekA jedna položka mimo jednání jednoty, Spolek pro VPM zašle příspěvek na pomník našich vojáků ve Skotsku (akci zajistí Vladimír se Standou).

Po schůzi jsme ještě vyrazili posbírat několik skrýší pro geocatching po Kolíně a následně jsme se ještě zajeli podívat do lokalit Křečhoř a Bedřichov na zdejší pomníky. Přičemž Bedřichov jsme ještě neměli jako VPM.

Prostě příjemně strávený den se schůzí i výlety.

zapsal: Martin

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář