Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zasedala meziresortní koordinační komise pro válečné hroby

24. 3. 2010
Zasedala meziresortní koordinační komise pro válečné hroby


Zasedání se konalo ve středu 24. března za řízení předsedkyně MKK VH, ředitelky odboru mimorezortní spolupráce Ing. Ivety Hlásecké.

Cílem pravidelného zasedání komise je schválení souhrnné zprávy o věcném využití finančních prostředků na zabezpečení péče o válečné hroby za rok 2009 a projednání návrhu účelových dotací na rok 2011.

V roce 2009 MO poskytlo celkem 30 dotací v celkové výši 11 986 000 Kč, z nichž bylo vyčerpáno 11 980 079,56 Kč, tedy 99,9%. Na zabezpečení péče o válečné hroby bylo poskytnuto celkem 2 000 000 Kč formou darů, nejvíce do Ruské federace a to 1 250 000  Kč.

Pro rok 2011 navrhla ministru obrany celkem 21 dotací. Díky usilovné práci odboru pod vedením Ing. Hlásecké a péčí Ing. Görnera a Ing. Filipka je veškerá dokumentace k dotačním žádostem řádně nachystaná a je velká naděje, že i přes menší finanční možnosti Ministerstvo obrany opět přispěje k obnově dalších několika desítek lokalit v České republice i zahraničí.

Ing. Hlásecká také představila nedávno zpřístupněnou veřejnou databázi válečných hrobů na stránkách Ministerstva obrany. Toto nemalé dílo vzniklo především díky neutuchající nadšení již zmíněných zaměstnanců odboru mimorezortní spolupráce Ing. Vetráka a Ing. Filipka. Podobné databáze sice nejsou ve světě až tak ojedinělé, ale ta česká naprostou většinu z nich (jestli ne všechny) překonává nejen svým rozsahem, ale především unikátním systém zpětné vazby na obce s rozšířenou působností, které jsou ze zákona povinné vést evidenci válečných hrobů na svém teritoriu. Tato vazba umožňuje udržovat data o již evidovaných válečných hrobech stále aktuální. Daná evidence umožňuje vyhledávání nejen podle událostí, lokality, ale i dle jednotlivých jmen osob uvedených na válečných hrobech. A pochopitelně nechybí v dnešní době prakticky nezbytná přímá vazba na elektronické mapy. Celý projekt je uživatelsky velmi přívětivý a je třeba za jeho zprovoznění odbor mimorezortní spolupráce jen pochválit. Je to již druhý více než kvalitní zdroj dat z MO (po databázi Vojenského ústředního archivu). Snad se jednou dočkáme i nějakého elektronického výstupu pro laiky i z Vojenského historického ústavu.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář