Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výstava Vojenské hřbitovy z 1. sv. války v Polsku

4. 10. 2009

Výstava

„Vojenské hřbitovy z 1. světové války na území Tarnowského okresu - bývalá Západní Halič”


ObrazekV sobotu 3.10. 2009 byla v Domě národnostních menšin v Praze 2, Vocelova 3 zahájena výstava fotografií vojenských hřbitovů z 1. světové války z tarnowského okresu v Polsku. Tuto akci věcně a finančně podpořil Magistrát hl. města Prahy, Stowaryszenie „Wspólnota Polska“, Velvyslanectví Polské republiky v ČR, Konsulární oddělení Velvyslanectví PR v Praze, starosta Tarnowa, Polský institut v Praze a Dům národnostních menšin v Praze.

Jak bylo uvedeno během vernisáže, během I. světové války nebyli po bojích padlí vojáci sváženi na centrální oddělená místa, ale byli pohřbíváni v místě bitev na společná úložiště. Tím vzniklo v Polsku asi 400 válečných hřbitovů, kde jsou pochovaní vojíni obou stran a různých národností - Poláci, Rakušané, Němci, Rusové, Maďaři, Češi, Slováci, Ukrajinci, Italové.
Vzhled pietních míst projektovali známí architekti z Polska, Německa, Ukrajiny a Maďarska.

V tarnowském okresu se zachovalo 111 vojenských hřbitovů z této doby. Připomínají krvavé boje ruské armády s  rakousko-uherskou armádou na přelomu let 1914 a 1915 na území Západní Haliče (zvláště v okolí Tarnowa a Gorlic). Stromy zarostlé hřbitovy, v místech bojů, jsou důležitým a neobvykle charakteristickým svědectvím historie tarnowské krajiny.

V minulosti, zejména po II. světové válce, zchátralé hřbitovy se v posledních letech restaurují díky iniciativě orgánů tarnowského okresu a finanční podpoře státu a řady polských i zahraničních organizací. K obnově s vysokou aktivitou přistoupil i Rakouský Černý kříž.
Česká republika se prostřednictvím velvyslanectví ve Varšavě podílí na obnově hřbitova číslo 194 ve Szczepanowicích, číslo 252 v Otfinówě a číslo 253 v Žabně – kde jsou pohřbení i čeští vojáci.

Výstavu tvoří 26 panelů s fotografiemi hřbitovů ze současnosti a tak jak vypadala tato místa v době svého vzniku. Popis obsahuje počet padlých a jejich národnost.

Výstava je otevřena od 4.10.2009 do 15.10.2009, denně od 10:00 do 19:00 hodin.

Text a foto:  Jiří Porteš 3.10.2009

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Architekti

(Slávek Matějka, 28. 6. 2010 15:35)

Dovolím si doplnit, že na návrhu několika desítek vojenských hřbitovů se podílel významný československý architekt Dušan Samo Jurkovič (narozen na Slovensku, rozsáhlé realizace staveb v Česku). Osobně jsem navštívil hřbitovy: Smerekowiec č.56, Zdynia č.52, Rotunda nad Regetowem č.51. I na těchto hřbitovech jsou pohřbeni čeští vojáci.