Jdi na obsah Jdi na menu
 


Památník Vítkov čeká proměna

24. 6. 2007
Památník Vítkov čeká proměna

   ObrazekPamátník na Vítkově a jeho okolí se konečně dočká změny. Monumentální budova, jejíž hrubá stavba byla dokončena v roce 1932 podle projektu architekta Jana Zázvorky a na jejíž výzdobě se podíleli významní umělci J. Horejc, J. Malejovský, J. Obrovský, K. Pokorný, O. Španiel, J. Štursa, M. Švabinský a další, bude celkově zrekonstruována. Nyní se v ní nachází mj. vojenské kolumbárium s hrobem Neznámého vojína. Ten původní, v kapli Staroměstské radnice, byl totiž okupanty zneuctěn a zničen.
   Vznikne zde audiovizální a interaktivní expozice nazvaná Křižovatky české
a československé státnosti od roku 1918 do roku 1992, tedy do rozdělení Čechů a Slováků.
   Má mít celkem pět oddílů. Křižovatka první: vznik Československa, problém Slovenska a sudetských Němců, křižovatka druhá: roky 1938-1945, Mnichovská dohoda a okupace, třetí: nástup komunismu v roce 1948, čtvrtá: situace po okupaci v roce 1968 a konečně pátá křižovatka: sametová revoluce v roce 1989 a následný vznik České republiky.
   Muzeum za opravu zaplatí 226 milionů korun, expozice budou stát dalších 35 milionů korun. Při opravě mají zmizet např. sochy umístěné před památníkem a sochy, znázorňující boj dělníků s buržoazií. Stávající Síň Rudé armády má připomínat nejen Rudou armádu, ale i další armády, které se podílely na osvobození naší republiky od fašismu.
   Základní kámen k Památníku Národního osvobození byl položen 8. listopadu 1928.  V letech 1929-1938 probíhala výstavba, v letech 1939-1945 v památníku bylo skladiště něm. vojenského materiálu. V roce 1945 přibylo uctění památky padlých v právě skončené II. sv. válce. V letech 1948-1989 památník propagoval vládnoucí komunistický režim a stal se pohřebištěm komunistických vůdců. Po smrti Klementa Gottwalda zde bylo vystaveno jeho nabalzamované tělo.                               
   Časem má být opravena i socha Jana Žižky z Trocnova, největší bronzová jezdecká socha na světě. Autorem je Bohumil Kafka, dokončena byla v roce 1941, odhalena však byla až  
v roce 1950. Měří téměř 10 metrů, skládá se z 39 bronzových dílů a váží 16,5 tuny.
   Socha je poškozená, neboť v bronzových odlitcích koňských nohou je železobetonová konstrukce, do níž léta zatékalo a srážela se tam voda, která zamrzala a kopyta jsou proto poškozena. Částka na její opravu se bude pohybovat kolem 10 milionů korun.
   Projekt opravy předpokládá i výstavbu kavárny na střeše, z níž bude úchvatný výhled na Prahu. Ve druhém patře se počítá s pořádáním koncertů, přednášek apod.
   K vidění má být též laboratoř, ve které se před lety vědci starali o nabalzamované tělo prezidenta Klementa Gottwalda.
   Slavnostní otevření je naplánováno symbolicky na 28. říjen 2009, tedy v Den vzniku samostatného Československého státu.
   Necháme se překvapit novou podobou moderní expozice a využitím celého Památníku.
   (VŠ)

 

Náhledy fotografií ze složky Památník na Vítkově

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář