Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mejdan na Vítkově

24. 10. 2006
Je pravdou, že náš web si klade za cíl mapovat vojenská pietní místa a v souvislosti s tím i činnost našich hrdinů a veteránů.

Nesnažíme se o nějaké komentáře událostí, jde nám jen o fakta. Dovolím si udělat jednu vyjímku a omlouvám se že tomu tak musí být.

Den před obecními volbami a volbou třetiny našich senátorů proběhla akce o které jsem snad nikdy neměl slyšet. Dnes je úterý a s klidným svědomím můžu říct, že stále musím myslet na to, jak je možné, že taková věc v civilizované evropské zemi mohla proběhnout.

A co, že mi tak vadí ? Nic menšího než firemní akce nejmenované firmy. Ale klidně bych mohl napsat večírek zbohatlíků. Pravda takových akcí jsou tisíce, tak kde je chyba ? V místě konání. Akce se totiž konala v Národním památníku na Vítkově. Nejde ani tak o to, že je toto místo považované za národní kulturní památku, na hradech a zámcích bývá také veselo, ale jde o to proč toto místo vůbec vzniklo. Jak se můžeme dočíst na stránkách Národního muzea ( http://www.nm.cz/expozice-detail.php?f_id=29 ) byl památník postaven již před druhou světovou válkou za účelem vzdání pocty účastníkům boje za vznik Československé republiky. To co se dělo potom, tedy hlavně po roce 1948 na tomto faktu prostě nic změnit nemůže.

Od roku 2000 tento památník spravuje Národní muzeum. V MF Dnes ze dne 21. října bylo i vyjádření ředitele muzea pana Michala Lukeše k tomu jak je možné zde takovou akci uspořádat. Pan ředitel pravil, cituji MF Dnes :"přináší to peníze na opravu a také to přivede VIP hosty, které bychom tam jinak asi nedostali". Co víc dodat.

O této akci je možné si počíst i na stránkách deníku Blesk ( http://www.blesk.cz/scripts/modules/disc/default.php?newsid=62351&event_all=on )

Myslím, že je celkem jedno jaká firma večírek pořádala i jaká firma večírek organizovala. Ono je jedno i to kdo se na toto místo šel bavit. Nač tady vypisovat jména naší smetánky a politiků. Ale jen tak ze zájmu jsem se podíval po internetu kdo takovou možnost vůbec nabízí. A našel jsem stránky, kde je nabídka uspořádat si mejdan např. Národním technickém muzeu, Muzeu hudby a pochopitelně také na Vítkově. O Vítkově se zde píše, opět si dovolím nejmenovaný web citovat :" funkcionalistický památník bývalé diktatury, 2 patra, kapacita až 1000 osob, prezentace, svatby, privátní i firemní večírky, koncerty vážné hudby.

Památník, který postavili naši dědové z vděku těm, kteří jim umožnili žít ve vlastním státě si tedy můžu najmout a propagovat tam co chci. Památník před kterým dostávají naši vojáci vyznamenání za obtížné mise mi může posloužit jako místo svatby. Památník, který je pro mnohé symbolem snu, statečnosti a odvahy, pro mně díky tomuto poznání od soboty 21. října 2006 neznamená vůbec nic. Má pro mně hodnotu stanu na Letné, kde si taky můžu dát pár piv a hulákat až do rána.

A jestli ten, kdo považuje za VIP lidi, kteří na toto místo jdou za účelem zábavy a ještě se to nestydí říci novinářům je placen z daní lidí tohoto státu, tak už je asi možné vše.

Přidržel bych se mota, které je v úvodu našich stránek : Národu, který si neváží hrdinů, hrozí, že nebude žádné mít, až je bude skutečně potřebovat. Možná máme málo hrdinů, ale máme dost VIP, kteří si na jejich hrob zajdou zatancovat.


P.S.
Stránky firem, kterých se akce týká, ani jména účastníků nemá cenu zde uvádět. Vždyť by to pro ně stejně byla jen další reklama v tomhle podivném světě bez úcty k tradicím.

P.P.S
Také se mi líbí drahé hodinky, ale za svoji čest bych je nikdy nevyměnil.


Martin Brynych
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mejdan

(Radek, 30. 10. 2006 14:59)

V červnu 2004 jsem navštívil Normandii a mimo jiné jsme zavítali do Paříže. Ani v nejdivočejším snu si neumím představit, že by francouzská "smetánka" uspořádala reklamní párty např. u hrobu Napoleona v Invalidovně. Jak je vidět, současná špička ODS ztrácí soudnost a divím se, že lze na takovémto místě "povolit" podobnou akci... Jsme prostě banánová republika ať chceme, nebo ne.

Mejdan na Vítkově

(Vladimír, 24. 10. 2006 18:04)

Plně se ztotožňuji s Martinovým názorem.