Jdi na obsah Jdi na menu
 


Knihy historie

25. 1. 2006

Českoslovenští letci ve Francii 1939 - 1940

ObrazekAutoři : Josef Váňa, Jan Rail

Vydal : AVIS – Agentura vojenských informací a služeb MO ČR

Rok vydání : 2005

Náklad : neuveden

Kniha pojednává o těch, kteří po okupaci ČSR odešli různými cestami do Francie, kde vstoupili do různých leteckých jednotek. Všechny zde uvedené seznamy jsou členěné dle funkcí případně toho jakých akcí se účastnili. Součástí knihy jsou i krátké životopisy některých letců.







Vojenské osobnosti československého odboje 1939 - 1945

ObrazekAutoři : autorský kolektiv : I.Baka, J.Bílek, J.Bystrický, F.Cséfalvay, M.Čaplovič, T.Jakl, J.Kalina, M.Kopecký, J.Láník, J.Marek, A.Maskalík, I.Procházka, J.Rajlich, E.Stehlík, P.Šumichrast, Z.Zudová-Lešková

Vydal : AVIS – Agentura vojenských informací a služeb MO ČR

Rok vydání : 2005

Náklad : neuveden

Publikace byla vydána k šedesátému výročí ukončení druhé světové války a obsahuje několik set životopisů významných osobností československého odboje.






Poslední rok války na Nymbursku

ObrazekAutoři : Michal Plavec

Vydal : Centrum pro studium demokracie a kultury

Rok vydání : 2005

Náklad : neuveden

Kniha se týká vojenské historie kraje, kterému jsou věnovány tyto stránky, takže její zařazení sem je asi oprávněné. Vzhledem k tomu, že na Nymbursku je mimo jiné bývalý VVP Milovice je jasné, že v kraji bylo na konci války značné množství německých vojáků. Je zde kapitola jak o situaci na pozemní frontě, tak i o vzdušných bojích.








Vojenská resortní vyznamenání, medaile a odznaky

ObrazekAutoři : J.Furmánek, P.Šimůnek, R.Speychal

Vydal : AVIS – Agentura vojenských informací a služeb MO ČR

Rok vydání : 2004

Náklad : neuveden

V publikaci jsou vyvedeny fotografie a popisy resortních ocenění se stavem k listopadu 2004. Je třeba se těšit na další díly. Kniha má i další přednost : je volně ke stažení na adrese : http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=5555








Dobří lidé v dobách zla

ObrazekAutoři : Svetlana Broz

Vydal :G plus G

Rok vydání : 2001

Náklad : neuveden

 

Tato kniha poprvé vyšla v nakladatelství v Banja Luce a i některé příběhy se týkají okolí tohoto města.. Kniha je rozdělena do krátkých příběhů a popisuje vlastně většinu, pro středoevropana nejspíš neuvěřitelných situací, které se v této oblasti Balkánu 1992-1995 odehrály. Ostatně kolik lidí ví, že pár set kilometrů od Prahy opět stály koncentrační tábory ještě před pár lety. Kniha nijak nestraní žádné straně konfliktu.






„Den poté“ aneb Byla jsem v Jugoslávii

ObrazekAutoři : Markéta Matoušková

Vydal : Michal Zítko – Otakar II.

Rok vydání : 1999

Náklad : neuveden

Kniha je souhrn reportáží, které se odehrávají na pozadí zásahu NATO při Kosovské krizi, kdy došlo k úderům na srbské cíle. Dá se celkem lehce říci, že autorka je na srbské straně, ale kniha rozhodně stojí za přečtení.









Všem sráčům navzdory – válka, o které nechcete nic vědět

ObrazekAutoři : Jan Urban

Vydal : G plus G

Rok vydání : 1996

Náklad : neuveden

Kniha obsahuje 50 kapitol s reportážemi, rozhovory a eseji ohledně konfliktu v Bosně v letech 1992-1996. Autor zde kritizuje postoj a alibismus západních velmocí.











Srebrenica – zpráva o válečném zločinu

ObrazekAutoři : Jan Willem Honig, Norbert Both

Vydal : Mladá fronta

Rok vydání : 2001

Náklad : neuveden

Je to autorská analýza proč se mohlo odehrát to co se stalo v červenci 1995 v bezpečné zóně OSN v Srebrenici. Vzhledem k tomu, že autoři jsou Holanďané tak se hlavně věnují činnosti holandských jednotek, které se účastnily na zajištění této oblasti.






Cikháj ve 2.světové válce a problémy po jejím skončení
( studijní podklad k 60.výročí osvobození obce )

ObrazekAutor : Dr.Rudolf Hegenbart
Fotografie a úprava obálky : MUDr.Radovan Fiala

Tisk : Tiskárny Havlíčkův Brod
Náklad . 400 výtisků
Rok vydání : 2004

Ucelený přehled o regionální historii odboje a života v obci Cikháj za 2.světové války a po jejím skončení. Kniha je sestavena na základě vzpomínek přímých účastníků partyzánského odboje, obyvatel obce Cikháj i záznamů z kronik. V knize autor zpracoval i záznamy z osobního setkání s posledním velitelem partyzánské brigády M.J.Hus Nikolajem Kolesnikem a náčelníkem štábu partyzánské skupiny Zarevo V.F.Kadlecem. V úvodu jsou zmíněna pietní místa zřízená po válečných událostech a dále následuje přehledně rozdělený text líčící v kapitolách události předcházející 2.světové válce, okupace a domácí odboj, ale i události následující po skončení bojů až do současné doby.
Závěr knihy tvoří básně básníka Petra Křičky, které věnoval obci Cikháj.
Kniha je doplněna velkým množství fotografií pamětníků, účastníků i míst o kterých je psáno v textu.




 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář