Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva z východní fronty

23. 3. 2021

Od roku 2007 navštěvuji východ Slovenska a spolupracuji s Klubem vojenské historie Beskydy z Humenného, ne jinak tomu bylo v roce 2020, proto přináším shrnutí aktivit z tohoto období.

V lednu to byla účast na tradičním setkání na chatě ve vojenském prostoru Valaškovce nedaleko Humenného, kde se hodnotil rok 2019, a sestavovaly plány na rok následující.

Hned první únorový den se uskutečnil pochod na vrchol Kaštielik. Po čtyřiceti minutovém náročném výstupu, proběhl pietní akt na vojenském hřbitově Mikulášová. O hodinu později další, při samotném památníku na vrcholu Kaštielik.

V jarních měsících byla v několika městech Slovenska představena publikace Iloncsi (deník hraběnky Ilony Andrássyovej a její pohled na válku očima ženy, manželky důstojníka a zdravotnice). Sérii dalších vernisáží už nedovolili restriktivní opatření.

Před tím 25. 2. 2020 ještě proběhl 3. ročník mezinárodní konference Slovensko a první světová válka za účasti přednášejících z České republiky, Maďarska, Polska, Rakouska, Ukrajiny, Slovinska a Slovenska.

Tradiční Turistický pochod po stopách Velikonoční bitvy v Karpatech, který se měl konat první dubnovou sobotu, se už kvůli omezením nekonal.

Letní uvolnění situace dovolilo uspořádat třídenní Mezinárodní dobrovolnický tábor na vojenských hřbitovech ve dnech 23. až 25. 7. 2020.

První den byl věnován údržbě největšího hřbitova z 1. světové války na Slovensku ve Veľkropu, kromě členů KVH Beskydy byla tradičně přítomná velká maďarská skupina brigádníků, osádka jednoho auta z Polska a aby byla Vyšegradská skupina kompletní českou stranu jsem zastupoval já.

Do nedávné doby fungující hospůdka v této malé obci byla hygienou a finanční správou definitivně zavřena. Proto se veškeré mimo pracovní dění odehrávalo na místním obecním výboru, jehož součástí, jak je v této oblasti zvykem, je i velký sál. Večer tak probíhalo představování gastroproduktů jednotlivých národů a to i tekutých, takže se rychle smazaly jazykové rozdíly.

Další den se většina účastníků přesunula blíže Medzilaborcům, do vesničky Sukov. Zde probíhalo čištění hrobů na vojenském hřbitově, dláždění cestiček mezi hroby, betonování patek pro oplocení hřbitova a odstranění náletových dřevin na přístupové cestě ke hřbitovu. Na tomto hřbitově leží mimo jiné, i na tři desítky vojáků 8. zeměbraneckého pěšího pluku Praha.

Po skončení prací se všichni vydali na čtyřiceti kilometroví přesun do Hostovic. Obce, která v minulosti významně pomohla s rekonstrukcí tamního vojenského hřbitova, vytvořením naučné stezky a poskytla prostor pro vybudování zvonice na bojišti. Obce, která dlouhodobě pořádá akce k připomenutí první světové války. Na obecním úřadě právě probíhala rekonstrukce, takže jsme našli útočiště v místní sportovní hale a osvěžení v místní hospodě.

Další den ráno se prostranství před obecním úřadem začalo plnit místními i přespolními, kteří se přišli účastnit tradičního Turistického pochodu ke zvonici na vrchu Skory.

Akce začala pietním aktem na místním vojenském hřbitově a následoval dvouhodinový pochod s náročnou závěrečnou etapou ke zvoničce. Po krátké ekumenické bohoslužbě místních duchovních a kaplana Armády Slovenské republiky, proběhl i u zvoničky pietní akt s položením květin.

A tady si dovolím malou vsuvku. V předchozích letech se slavnostně světilo na dvě desítky nově zrekonstruovaných vojenských hřbitovů a na žádné z nich nechyběl zástupce ruského velvyslanectví. A nebylo to jen formální zastoupení některým z nižších úředníků, ale zpravidla vojenským přidělencem nebo prvním tajemníkem a jak jsem osobně zjistil osobami vysoce fundovanými v problematice, kteří přes své postavení s námi snášeli útrapy často náročných výstupů na karpatské hřebeny. Pravidelně se účastní i výšlapu na vrch Skory. Z ostatních zvaných účastníků se snad jen jednou na větší akci ukázal zástupce Francie. I takto zkrátka funguje „pomníková diplomacie“ a tamní lidi si toho všímají.

Po návratu z výšlapu čekalo pro účastníky před obecním úřadem občerstvení ve formě zvěřinového guláše, kde se dlouho do noci probíraly plány na další rozvoj areálu. V plánu je totiž okolo zvonice rozmístit pomníčky jednotlivým slovenským plukům účastnícím se bojů první světové války, obnovit systém zákopů a vybudovat muzea.

Lokalita má souvislost i s vojáky z území dnešní České republiky. Na svazích vrchu Skory bojovali a umírali příslušníci 25. zeměbraneckého pěšího pluku Kroměříž a jak ukázal čerstvý objev na hostovickém vojenském hřbitově tak i příslušníci II. praporu 28. pěšího pluku Praha. Proto plánuji vybudovat pomník i jim. Při pochodu ke zvonici v roce 2019 byl už na vrchol vynesen kámen ze Svatého Hostýna, významného moravského poutního místa, jako základ budoucího pomníku kroměřížským pětadvacátníkům.

Během pobytu se podařilo navštívit a zmapovat stav dalších vojenských hřbitovů v této oblasti.

Další Mezinárodní pracovní kemp, se konal třetí srpnový víkend. První den byl věnován údržbě vojenského hřbitova Veľkrop, druhý den se pracovalo na budování oplocení hřbitova v Sukově, kde byly při předchozím kempu vybetonovány patky pro ukotvení oplocení.

Během letních měsíců proběhlo i několik menších brigád při údržbě dalších vojenských hřbitovů zrekonstruovaných v předešlých letech. Členové KVH Beskydy neustali ani v badatelské práci, navštěvovali archivy, pomáhali zájemcům z řad obcí a měst při přípravě publikací, městu Medzilaborce pak s ucelenou koncepcí a projektem turistiky po vojensko-historických místech okresu. (https://1914-medzilaborce-1918.sk/)

Mimo výprav na akce KVBH Beskydy se uskutečnilo několik návštěv u kolegů v Dolnom Kubíně a jejich reciproční návštěvy v Hruškách, kdy se plánovaly další akce. Především vybudování pomníku M.R.Štefánika  v Dolnom Kubíně a stavba další ze zvonic, tentokrát ve Slovinsku, obojí však pandemie zhatila.

Plány na rok 2021 jsou velké, ale platná opatření ukáží, co bude možné realizovat. Na východě to budou převážně udržovací práce na už zrekonstruovaných hřbitovech, dokončení hřbitova Sukov, plus začátek jednoho obrovského přeshraničního projektu, v Kubíně odhalení Štefánikovy busty a ve slovinském Krasu stavba čtvrté ze zvoniček.

Petr T.

 

Náhledy fotografií ze složky Zpráva z východu

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář