Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nehody, zranění a úmrtí v českých misích na Balkáně

10. 1. 2006
Výběr z nehod českých vojáků v misích na Balkáně:

Duben 1993
První tragická událost u společného česko - slovenského praporu, který byl součástí sil UNPROFOR působících na území Chorvatska, Bosny a Hercegoviny a Makedonie. Při dělostřelecké přestřelce mezi chorvatskou a srbskou stranou byl zabit jeden slovenský voják a jeden příslušník AČR byl zraněn.

13. ledna 1994
Desátník V.M. zahynul při dopravní nehodě u chorvatského města Udbina. Při nehodě byl lehce zraněn i spolujezdec rotmistr P.M.
místo pomníku - ZDE

27. března 1994
Poranění patní kosti a hlezenního kloubu způsobila četaři M.H. mina, která explodovala poblíž strážního stanoviště v prostoru Teslingrad - Lički Osik.

Duben 1994
Četař P.K. pobodal rotmistra F.P. po předchozí hádce a potyčce v ubytovacím prostoru české jednotky v Korenici.

21. března 1995
Při havárii na území Chorvatska severozápadně od Korenice zahynul řidič obrněného transportéru OT-64 četař P.H. a rotný V.L. byl lehce raněn.
místo pomníku - ZDE

25. března 1995
V prostoru Podlapač v Republice Srbská Krajina zastřelil nadrotmistr českého praporu J.M. kapitána J.P.

Květen 1995
Při bojových akcích v zóně separace sektoru jih mise OSN, mezi jednotkami Chorvatska a tzv. Republiky srbská Krajina, byl výstřelem lehce zraněn příslušník českého praporu.

4. Srpen 1995
Při chorvatském ostřelování pozorovacího stanoviště OSN bylo zraněno pět českých vojáků, z nichž dva - L. Z. a P.V. - svým zraněním podlehli.
místo pomníku - ZDE

16. června 1996
Při manipulaci s výbušninou na pracovišti byl v Bosně vážně zraněn příslušník české mise IFOR nadporučík J.D.

Listopad 1996
Životy desítek českých i kanadských vojáků ohrozil náhodně vypálenou řízenou protitankovou střelou příslušník české mise IFOR v Bosně. Voják byl z mise krátce po nehodě repatriován a obviněn z trestného činu obecného ohrožení.

8. ledna 1998
Český armádní vrtulník se krátce po startu zřítil u základny praporu SFOR v Bosanské Krupě. Z 21 vojáků, kteří byli na palubě (20 českých a jeden britský), bylo pět osob zraněno těžce, čtyři středně těžce a ostatní lehce. Příčinou pádu byla porucha náhonu ocasní vrtule.

25. října 1998
Vrtulník Mi-17 českého kontingentu se zřítil nedaleko hercegovinského města Tomislavgrad při zpátečním letu z bosenského města Gornji Vakuf do chorvatského Splitu. V jeho troskách zahynula celá tříčlenná posádka.
fotografie nakládání ostatků posádky - ZDE
místo pomníku - ZDE

dopravní nehody v roce 1998
nehoda BVP, nehoda UAZ-469,

4. února 2000
Tři čeští vojáci mise SFOR byli zraněni při dopravní nehodě na zledovatělé vozovce v Bosně.

10. června 2001
Na velitelství mnohonárodnostní divize v Banja Luce se čtyřmi ranami nešťastnou náhodou postřelil český voják v misi SFOR.

13. července 2001
Na následky zranění na základně českého kontingentu v Bosanské Krupě v Bosně zemřel příslušník ženijní roty pátého mechanizovaného praporu v misi SFOR. Třiadvacetiletý praporčík byl zraněn výbuchem granátu při zneškodňování munice zajištěné místními obyvateli.
místo pomníku - ZDE

14. září 2002
Při dopravní nehodě obrněného transportéru OT-64 nedaleko základny 1. česko-slovenského praporu KFOR poblíž obce Šajkovac přišli o život dva čeští příslušníci mezinárodních sil v Kosovu (KFOR) a další tři byli lehce zraněni.
smuteční ceremoniál a odvoz ostatků, fotografie - ZDE
místo pomníku - ZDE

30. července 2006
Na základně KFOR Šajkovac zemřel po použití střelné zbraně příslušník praporu.

Zpracováno podle podkladů z českých periodik

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

květen 1995

(stanleyK, 4. 1. 2010 12:04)

Při květnové ofenzivě v roce 1995 byl postřelen nprap.z 2.mechanizované roty na Dabaru .Stalo se to pod T-36 Koňska glava.Protože cesty byly zaminovány nesl se k ošetření z vesničky Dabar přes T-34 Durel
na Chorvatskou stranu.Měl velké štěstí, že si vyndal kevralové desky z vesty.

xxxx

(Petml, 6. 2. 2007 18:45)

Je to tady síla ja si na válku jen hraju jako airsoft ale tady je skutečnej náhled na to co vlastně válka je.Martin Folta-je to fakt tragedie co se stalo a já ti držím palce aby jsi vše zvládl a se vším se vyrovnal.

UNPROFOR

(Martin, 6. 12. 2006 12:09)

Zdravím,

a díky za doplnění.
Rádi bychom postupně na našem webu měli i krátké medailony našich kluků zahynulých v misích a pochopitelně i po návratu. Zatím máme jen jednoho ( záleží např. na souhlasu rodiny, ... ). Takže uvítáme případně pomoc v tomto směru. Jsou věci na které se zapomenout nesmí a Oběti z řad našich veteránů mezi takové události patří.

Ještě jednou díky, Martin

UNPROFOR 95.

(FOLTA MILAN, 3. 12. 2006 16:38)

21. března 1995 - Při havárii na území Chorvatska severozápadně od Korenice zahynul řidič obrněného transportéru OT-64 četař P.H. a rotný V.L. byl lehce raněn. TUTO UDALOST VAM MOHU POTVRDIT A DODAT,ZE V DANE
DOBE JSEM TAKY SLOUZIL NA JEDNOM Z POZOROVACICH STANOVIST JEDNOTEK UNPROFOR A TO NA TANGU 19. JAKO RIDIC OT 64. TATO UDALOST ME TEZCE POZNAMENELA, JELIKOZ JSEM BYL NE JENOM RIDIC 8 KOL. POPELNICE ALE TAKY ZESNULEHO PETRA H. KAMARAD. CEST JEHO PAMATCE
ROTNY V ZALOZE FOLTA MILAN VALMEZ.