Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěva u válečného veterána plk. Jana Velíka

18. 2. 2015

Návštěva u válečného veterána plk. Jana Velíka

(17.12.2014)

 

Udělení Kříže obrany státu ministra obrany České republiky plukovníku ve výslužbě Janu Velíkovi.

 

          plk.-velik-a-delegace-z-kvv-jihlava.jpgDne 17. prosince 2014 navštívil ředitel Krajského vojenského velitelství Jihlava plukovník Jan Ňachaj válečného veterána – hrdinu druhé světové války plukovníka ve výslužbě Jana Velíka, žijícího ve Svratce na Žďársku. Z pověření ministra obrany byl panu Velíkovi ředitelem KVV předán Kříž obrany státu ministra obrany České republiky.

         Plukovník Jan Velík se narodil 2. srpna 1921 v Hodoníně. V roce 1940 byl totálně nasazen v Německém přístavu v Hamburku, odkud zběhl. Byl bohužel chycen ve Vídni a tři měsíce gestapem vězněn.  V této době žila jeho matka na Slovensku a tak sem byl také předán německými úřady. V říjnu 1942 nastoupil do slovenské armády v Trnavě, prošel základním výcvikem a byl odeslán na východní frontu. Zde opět zběhl a byl odeslán do zajateckého tábora v Usmani. V lednu 1944 vstoupil do 1. Československého armádního sboru. V témže roce absolvoval zpravodajskou školu v Moskvě a byl zařazen do sovětského výsadku STAS. V únoru 1945 byl vybrán k výsadku do oblasti Devíti skal. Byl však vysazen na Jindřichohradecku a po příchodu na místo určení navázal spojení s partyzánskými skupinami.  V těchto místech se také dočkal konce druhé světové války.

           Po válce zůstal v armádě, ale v roce 1949 byl přeložen do zálohy. Začal pracovat jako dělník, později jako účetní, skladník a ekonom. Na protest proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 vrátil všechna svá sovětská válečná vyznamenání. V roce 1991 byl rehabilitován a stal se zakládajícím členem Sdružení vojenská obroda, které bylo později přejmenováno na Vojenské sdružení rehabilitovaných. Dlouhá léta také působil jako předseda okresní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu ve Žďáře nad Sázavou a byl i členem jeho ústředního výboru.

         Plukovník Velík je držitelem mnoha vyznamenání. Mimo jiné mu byl v roce 1945 udělen Československý válečný kříž 1939, dále v tomtéž roce pamětní medaile se štítkem SSSR a čs. medaile Za chrabrost před nepřítelem. V roce 1946 obdržel čs. vojenskou medaili Za zásluhy 1. stupně. V roce 2001 byl jmenovanému udělen Záslužný kříž ministra obrany ČR III. stupně. Prezidentem republiky byl plukovníku Velíkovi v roce 2011 udělen Řád Bílého lva II. třídy.

         Pan Velík žije v přátelském prostředí své milované rodiny. Stále ho zajímá společenské dění kolem nás a informace o Armádě ČR. Na vánoce se velmi těší, sejde se celá rodina a dojde také na pohádky. „Nejhorší vánoce byly v roce 1943, to jsme dostali na štědrý den pouze shnilé zelí a smradlavou vodu. Životní vzpomínky jsou dobré i špatné, třeba když jsem utíkal a neměl ani boty, pouze nějaké ponožky, nebo omotané hadry, byla ukrutná zima, hlad, abychom ho zahnali tak jsme žvýkali proužky z opasku  …. raději ani nevzpomínat.“

         S plukovníkem Velíkem jsme se vzájemně rozloučili s přáním krásných vánoc, hodně zdraví v roce 2015, a aby do budoucna nám všem zbyly už pouze samé hezké vzpomínky.    

      

Text a foto: o. z. Libuše Pavlíčková, Krajské vojenské velitelství Jihlava

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář